Ovo su najčešće greške koje pravite u pokušaju da se zdravo hranite!


Konačno ste doneli odluku da se zdravije hranite?

Bilo da planirate obnoviti članarinuu teretani ili slušati savete drugih ljudi koji su uspešno izgubili kilograme, postoji velika verovatnća da rezultate ipak nećete primetiti jednom kada stanete na vagu. Dobro planirana dijeta može lako otići u pogrešnom smeru, a u nastavku vam donosimo neke od glavnih razloga.

Previše verujete “zdravim” etiketama

Ako pokušavate izgubiti višak kilograma verojatno će vas privući proizvodi na kojima piše kako su “bez masti” ili “sadrže malo kalorija”. Isto tako malo pakovanje keksa odlična je alternativa za “pravo” pakovanje, zar ne? Međutim, kada proizvođači hrane smanje udeo šećera ili broj kalorija često povećavaju udeo soli, šećera i raznih aditiva kako bi hrana i dalje imala dobar okus.

Zanemarujete umerenost jer je hrana “zdrava”

Samo zato što postoje namirnice koje su veoma bogate nutrijentima ne znači da svako jutro možete pojesti tri ogromna tosta i očekivati da ćete gubiti kilograme. Ključno je kontrolisati veličine porcija – iako ste možda čuli kako možete jesti voća i povrća koliko god želite, istina je da čak i najzdravije namirnice mogu sadržati šećer, brašno i kalorije.

Mislite da su ugljikohidrati vaši neprijatelji

Ne postoji zapravo dijeta tokom koje možete potpuno izbaciti ugljikohidrate iz svoje ishrane. Ugljikohidrati su vam potrebni za normalno funkcionisanje jer vašem telu daju glukozu, njegovo najvažnije gorivo. Takođe, iako će takva dijeta pokrenuti gubitak kilograma u kratkom roku, dugoročno ona nije održiva. Budući da sve namirnice od pasulja pa do jogurta sadrže ugljenohidrate, zaista je teško sve ih potpuno izbaciti iz vaše ishrane.

narezano-voce

Mislite da su sve kalorije jednake

Ako planirate brojati kalorije, pokušajte obratiti pažnju i na njihov kvalitet. Ako želite smršati na zdrav način, trebali bi konzumirati hranu koja zasićuje i hranjiva, pogotovo ako je telo – vežba deo vaše rutine. Konzumacije 1500 kalorija čipsa, keksića i gaziranih sokova nije isto što i konzumacija 1500 kalorija laganih proteina i celovitih namirnica – postoje različite vrste kalorija koje vaše telo sagoreva na različite načine.

Zaboravljate na kalorije koje pijete

Uz sve napitke koje danas možete konzumirati lako je zaboraviti na kalorije koje s njima svakodnevno unosite. Pripazite na količinu šećera i mleka koje stavljate u svoju kafu i koliko je zapravo velika vaša čaša vina. Uz samo malo prilagođavanja na dan možete kozumirati i nekoliko stotina kalorija manje.

Koji je vaš trik za uspješan gubitak neželjenih kilograma?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *