Petković: Beograd odlučan da zaštiti srpski narod na Kosmetu od terora i progona

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković informisao je danas ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, ukazavši posebno na teror koji prištinske vlasti svakodnevno sprovode nad srpskim narodom.

On je naglasio da je sve što se danas dešava u pokrajini direktna posledica niza jednostranih poteza i pritisaka i odluke Prištine da postavi svoje nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, zajedno sa specijalnom policijom u srpske opštine na severu Kosmeta.

Petković je upozorio na to da je podizanje tenzija nastavljeno sve učestalijim, neosnovanim hapšenjima Srba, povećanjem broja takozvanih kosovskih specijalaca na severu Kosmeta, kao i njihovim nelegalnim upadima na teritoriju centralne Srbije, što predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i svih postignutih sporazuma.

Direktor Kancelarije je predočio da izazivanje krize odgovara jedino vlastima u Prištini, istakavši da srpska strana ulaže svakodnevne napore kako bi došlo do deeskalacije i normalizacije prilika na terenu, dok druga strana to čini samo rečima, navedeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Pored navedenog, potezi i odluke Prištine direktno utiču na svakodnevni život srpskog naroda na Kosmetu, što Beograd prati sa zabrinutošću, odlučan da zaštiti srpski narod od terora i progona, jer se rešavanje pitanja Kosova i Metohije temelji i na međunarodnom pravu, našem najsnažnijem uporištu, rekao je on.

Petković je, takođe, izrazio zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije na dosadašnjoj doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i na poštovanju Rezolucije 1244.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *