Počeo da radi digitalni mamograf u Zdravstvenom centru u Vranju

Danas je povodom početka rada digitalnog mamografa u Zdravstvenom centru u Vranju boravila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Ona je u pratnji gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića i rukovodstva Zdravstvenog centra obišla kabinet sa digitalnim mamografom za ranu dijagnostiku raka dojke, deo radiološke službe sa skenerom i renovirani deo vranjske Bolnice. U obraćanju novinarima prof. dr Sanja Radojević Škodrić istakla je zadovoljstvo onim što je videla i naglasila da je cilj državnog rukovodstva da kvalitet zdravstvene zaštite građana bude ujednačen i da svima budu dostupne moderne metode lečenja.

,,Danas počinje sa radom najnoviji digitalni mamograf i podjednako su oduševljeni i pacijenti i zdravstveni radnici. Ovo je najsavremeniji mamograf koji daje najbolji kvalitet snimka, što predstavlja veliko olakšanje za zdravstvene radnike, za tačnost rezultata, a samim tim i za građanke ovog kraja, jer znamo da ka Vranju gravitira do 250 hiljada pacijenata sa krajnjeg juga Srbije. Radiolozi i tehničari su završili obuku i puni su entuzijazma. Edukaciju mora da prođe još određeni broj zdravstvenih radnika kako bi mogli da rade u punom kapacitetu. Pored digitalnog mamografa Služba radiologije poseduje i 16 – slajsni skener, a do kraja godine biće instaliran i 64 –slajsni skener koji je stigao. Takođe, završava se i prostor za magnet koji treba da stigne i na taj način Vranje dobija kompletan najsavremeniji dijagnostički centar, tako da neće više biti potrebe da građani odlaze ka drugim, većim kliničkim centrima. Time pokazujemo da smo održali obećanje i da će svi delovi Srbije dobiti podjednako visok nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, koji je u poslednjih par godina obogaćen najsavremenijim aparatima,“ naglasila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Ono što predstoji je da se edukuje kadar za rad na savremenim aparatima i na taj način unapredi zdravstveno stanje građana.

,,Na ovaj način stekli su se uslovi da se u potpunosti posvetimo prevenciji koja je jedna od najskupljih grana u medicini“, dodala je ona.

Direktorka je pohvalila i timski rad lekara i zdravstvenih radnika kako u Domu zdravlja, tako i u vranjskoj bolnici.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo jer grad dobija sve što je potrebno za ranu i pravovremenu dijagnostiku.

,,Nabavkom magnetne rezonance koju je najavio i predsednik Republike, dobićemo savremeni dijagnostički centar. Zaista sam srećan i zadovoljan što je i digitalni mamograf počeo da radi, tako da sada naše sugrađanke neće morati da idu van Vranja kako bi radile ove preglede. Iz ugla lokalne samouprave nastavićemo i dalje da pomažemo u smislu rekonstrukcije Bolnice.Takođe, razgovarali smo o rekonstrukciji i Dečjeg odeljenja, ali i Doma zdravlja, kao i svih ostalih paviljona koji čekaju rekonstrukciju. Na taj način Vranje postaje značajni Zdravstveni centar za Srbiju i ovo je konkretan primer i dokaz kako država brine o ravnomernom razvoju zdravstevnih centara ne samo na jugu, već i u celoj zemlji. Ovo je izuzetno značajna stvar za grad Vranje i ceo Pčinjski okrug“, istakao je gradonačelnik Milenkoviić.

U ime Zdravstvenog centra na pomoći u opremanju savremenim dijagnostičkim aparatima zahvalio se direktor dr Saša Ćorđević.

,,Ovo je još jedan dokaz da država Srbija misli i na lokalne centre. O značaju mamografa govori i činjenica da ovaj aparat vredi 40 miliona dinara, a još je vrednije što ćemo na vreme moći da otkrijemo promene i pravovremeno reagujemo. Hvala. Ovo je potvrda da mislite na Zdravstveni centar Vranje i nadamo se da će se podrška nastaviti“, rekao je on.

Obilasku Bolnice prethodio je sastanak direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem, rukovodstvom Zdravstvenog centra i kolegijumom načelnika ove zdravstvene ustanove. Razgovaralo se ne samo o preventivnim pregledima, već i drugim temama od značaja za unapređenje rada ove zdravstvene ustanove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *