Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa i dalje na snazi


Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave saobraćajne policije, tokom prošlonedeljne pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima, otkrili 32.151 prekršaj prilikom kontrole 69.285 vozila.

Ova akcija sprovedena je istovremeno u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Saobraćajna policija je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisala 7.263 vozača i 2.022 putnika u vozilima, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisana 374 učesnika u saobraćaju, a 110 osoba zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjim sedištima.

MUP još jednom skreće pažnju na to da je nekorišćenje sigurnosnog pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji i da je u toku prošle godine svega 48 odsto poginulih vozača i 35 odsto poginulih putnika u vozilu koristilo sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Inače, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, sigurnosni pojas na prednjim sedištima koristi 84,3 odsto vozača i suvozača, dok na zadnjem sedištu sigurnosni pojas koristi svega 19,3 odsto putnika.

U cilju očuvanja što povoljnijeg stanja bezbednosti saobraćaja, saobraćajna policija će nastaviti sa pojačanom kontrolom u cilju otkrivanja i sankcionisanja prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *