Pojačana kontrola saobraćaja 27. i 28. avgusta

Tokom predstojećeg vikenda, biće sprovedena pojačana kontrola saobraćaja. s obzirom na to da se očekuje povećani intenzitet vozila na svim putevima zbog završetka turističke sezone i početka školske godine, saopšteno je iz MUP-a.

Ova akcija biće usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe telefona tokom vožnje.

Analize pokazuju da je neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a o značaju sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su stradali u vozilima od početka godine, čak 36 nije koristilo ovaj pojas (78 odsto), a od 106 poginulih vozača pojas nije koristilo njih 55 (52 odsto).

Takođe, zbog udesa u prethodnih nekoliko dana u kojima su učestvovali autobusi koji su na međunarodnim relacijama vršili prevoz u turističke svrhe, na najvažnijim putnim pravcima kontinuirano će se sprovoditi kontrola ovakvih autobusa i vozača u cilju otkrivanja prekršaja nekorišćenja propisanih odmora i prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine, saobraćajna policija će sprovoditi mere koje se odnose na bezbedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, a naročito đaka prvog razreda.

U zonama škola će biti akcenat na otkrivanju prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu i nepropisnog prevoženja dece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Iz MUP-a apeluju na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a na turističke agencije i prevoznike da obezbede vozačima odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanih odmora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *