Porodica – najvredniji dar koji imate

Iako se često događa da je uzmemo zdravo za gotovo, porodica je najvredniji i najveći dar koji ste ikada dobili u životu.


Rastući pored članova porodice učite prve lekcije o međuljudskim odnosima, sa najbližima se osećate bezbedno i znate da uvek ima neko na koga se možete osloniti u životu. Imajući porodicu, iznad svega, znači da se čovek uči da poštuje druge i da ima odgovornost prema drugima.

Porodica nas uči da volimo, tako da shvatamo da postoje ljudi koji će uvek biti uz nas, kako u dobru tako i u zlu. Članovi porodice nam daju podršku, hrabrost, daju nam nadu, utehu, daju savete, ali nas uče i moralnim vrednostima.

Sa porodicom se osećamo bezbedno i srećno, bez obzira šta nam se dešava u životu.

Uvek kada se osećamo nesigurno, uplašeno ili tužno, tražimo pomoć od naših voljenih. Porodica nam daje prostor za lični rast i utiče na naš razvoj od najranijeg doba. Drugim rečima, porodica je osnova za sve u životu.

Prva škola kroz koju prolazimo je porodica, tu učimo kako da se ponašamo. Porodica oblikuje naš karakter, utiče na način razmišljanja, uči nas kako da donosimo odluke, šta je naš prioritet u životu.

Članovi porodice nas prihvataju nas onakve kakvi jesmo, naša ljubav prema njima i njihova prema nama nikada ne prestaje. Svako od nas ima druge prijatelje u životu, ali porodica je najveća potpora i u dobru i u zlu.

U svakoj porodici dolazi do rasprave, nesloge, nervoze, ali ljubav uspeva da prevaziđe sve razlike. Čuvajte ljude koji Vas bezrezervno vole i ne očekuju da im se revanširate za sve što urade za Vas. Oni to rade iz ljubavi.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *