Poslanici danas o amandmanima na takozvani zakon o nestalim bebamaPoslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o amandmanima na Predlog tzv. zakona o „nestalim bebama“ pomoću koga bi roditelji trebalo da otkriju istinu o svojoj nestaloj deci a kojim Srbija ispunjava i medjunarodne obaveze.

Na sastanku premijerke Ane Brnabić i roditelja nestalih beba koji je održan juče, usaglašena su tri amandmana na predloženi zakon kojima se predvidja obrazovanje komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorodjene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, čime se stvara prostor za sprovodjenje istraga i svih neophodnih istražnih radnji.

Formiranu komisiju činiće predstavnici državnih organa kao i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece i koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Usvajanje amandmana i zakona o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji očekuje se danas a jedan od razloga donošenja ovog zakona jeste presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je ustanovljeno da je jednoj od porodica povredjeno pravo na porodični život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *