Prevencija vršnjačkog nasilja posao celokupne društvene zajednice

Đorđe Milićević, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preuzeo ovlašćenje ministra prosvete do izbora novog ministra, izjavio je da je obuke na Nacionalnoj platformi „Čuvam te“ do sada pohađalo blizu 38.100 zaposlenih, 17.500 učenika i 5.050 roditelja.

On je na skupu u Aranđelovcu povodom obuke direktora škola za korišćenje te platforme naveo da je Ministarstvo prosvete od samog početka intenzivno učestvovalo u kreiranju edukativnih sadržaja i obuka, kao i da su do sada pripremili 13 obuka koje pokrivaju teme prevencije i procedure postupanja škola u situacijama vršnjačkog, digitalnog, porodičnog nasilja, zatim trgovine ljudima, zaštite dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i značaj saradnje policije i škola u prevencije, i drugo.

Vlada Srbije je prepoznala potrebe svih resora u oblasti zaštite od vršnjačkog nasilja i izradila Nacionalnu platformu „Čuvam te“ upravo sa ciljem jačanja i koordinisanog delovanja svih nadležnih sistema u sprečavanju nasilja, rekao je Milićević.

On je podsetio na to da je ova platforma počela sa radom u aprilu 2021. godine, kada je pušten u rad njen deo koji se odnosi na informisanje i edukaciju učenika, roditelja i zaposlenih u ustanovama sistema obrazovanja u oblasti zaštite od nasilja.

Prema njegovim rečima, kroz sistem obrazovanja prelamaju se različiti društveni problemi: problemi vrednosnog sistema, porodično nasilje i drugi oblici rizičnog ponašanja, pri čemu obrazovni sistem ne može da pruži odgovarajući odgovor bez podrške drugih sistema.

On je naglasio da je vršnjačko nasilje složen društveni fenomen u čijoj je prevenciji i zaštiti neophodno postupanje svih nadležnih sistema i ustanova, svakog pojedinca i celokupne zajednice.

Milićević je podvukao da je Ministarstvo u prethodnom periodu intenzivno radilo na unapređivanju zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja i podsetio na to da je u novembru 2022. godine formirana Radna grupu za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja koju su činili predstavnici svih nadležnih institucija iz sistema socijalne i zdravstvene zaštite, policije, tužilaštva, kao i predstavnici reprezentativnih sindikata.

U skladu sa zaključcima Radne grupe urađene su izmene i dopune zakonske i podzakonske regulative, pri čemu je izmena zakonske regulative u procesu usvajanja, naglasio je Milićević i poručio da će Ministarstvo nastaviti intenzivno da radi na jačanju vaspitne uloge škola, razvijanju preventivnih resursa i na unapređivanju kapaciteta zaposlenih za pružanje podrške učenicima i saradnje sa roditeljima.

Na skupu su se obratili i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

Jovanović je podsetio na to da je Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednicom Anom Brnabić, 2021. godine pustila u rad prvu Nacionalnu platformu za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji ,,Čuvam te“.

Prema njegovim rečima, ova platforma je jedinstveno i pouzdano mesto gde svi građani, deca i nastavnici mogu da se informišu i nađu odgovore i savete za različite situacije u razvoju, usmeravanju i podršci deci, kao i da izvrše onlajn prijavu nasilja.

On je dodao da je tim povodom umreženo oko 2.700 entiteta: sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.

Do sada je organizovano više onlajn obuka za ustanove obrazovanja i vaspitanja, kao i centre za socijalni rad, rekao je Jovanović i dodao da danas idu korak dalje i organizuju prvu obuku uživo za zaposlene u javnim institucijama koji rade na platformi, kako bi potencijalne prijave još brže rešavali, odnosno kako bi država efikasnije delovala i sprečavala svaki oblik nasilja.

Kisić je istakla da Srbija ima nultu toleranciju na svaki oblik nasilja i dodala da u borbi protiv njega svi treba da budu složni i udruženi, da bezbednost dece treba da bude prioritet svima i da su zbog toga sve aktivnosti usmerene ka povećanju stepena njihove bezbednosti.

Kako je navela, ova platforma je još jedan u nizu koraka države kojim pokazuje da želi da zaštiti svakog građanina, a posebno decu.

Ona je pozvala centre za socijalni rad da blagovremeno unose sve prijave nasilja na platformu „Čuvam te“ i da reaguju odmah po svakoj prijavi, istaknuto je u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *