Profesoru Zlatanoviću još jedna NAGRADAProf. dr Momčilo Zlatanović iz Vranja dobitnik je povelje “Mile Nedeljković” za životno delo, koja je dodeljena u Aranđelovcu.

Profesor iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da otputuje, pa je njegova ćerka Sanja Zlatanović primila nagradu umesto oca.

Ona je prenela srdačne pozdrave i izraze duboke zahvalnosti profesora Zlatanovića članovima žirija, organizatorima i svima prisutnima.

– U njegovim godinama nagrada za životno delo, koja nosi ime Mileta Nedeljkovića, predstavlja ne samo izuzetnu čast i veliku radost, već mnogo više od toga.

Ona pređenom životnom i profesionalnom putu mog oca daje poseban smisao osvetljavajući ga sunčanim, zlatnim bojama – navodi Zlatanovićeva.

Osim Momčila Zlatanovića za najbolju knjigu iz oblasti savremene srpske folkloristike “Reči u vremenu” nagrađena je dr Snežana Samardžija, profesorka Narodne književnosti sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nagradu koja nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih etnologa, proučavaoca narodne tradicije i istorije, publiciste i pedagoga, dodeljuje Udruženje “Baština i budućnost – Aranđelovac 1859”.

Dodela je organizovana u parohijskom domu Vrbičke crkve u Aranđelovcu.

Bujanovacka Banja


Nagrada sa imenom Mileta Nedeljkovića dodeljuje se za najbolje delo iz oblasti savremene srpske folkloristike (etnologije i antropologije, etnomuzikologije i usmene narodne književnosti).

Za nagradu su ove godine mogle konkurisati naučne studije i sakupljačke zbirke domaćih autora na srpskom jeziku, objavljene kao prvo izdanje u 2018. godini.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i plakete. Žiri sastavu dr Branko Zlatković (predsednik), prof. dr Nenad Ljubinković (potpredsednik), Jasna Bjeladinović Jergić, dr Jelena Jovanović i dr Smiljana Đorđević Belić odlučivao je o dobitnicima nagrade.

Dodelu nagrade podržava opština Aranđelovac i brojne ustanove, udruženja i pojedinaci s kojima je i sam Mile Nedeljković sarađivao, ostavivši za sobom značajno kulturno i naučno delo.

Bujanovacka Banja


Momčilo Zlatanović rođen je u selu Rataje kod Vranje 1934. godine. Poznati je vranjski i srpski leksikograf, sakupljač narodnih umotvorina Južne Srbije i vranjskog kraja, književnik i profesor univerziteta u penziji.

OK Radio

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *