Još jedan razlog da deci ograničite vreme koje provode pred ekranomZnamo da nije dobro da deca mnogo vremena provode ispred ekrana, evo dodatnog razloga da ih u tome ograničite.

Deca koja provode sate gledajući televiziju ili igrajući igrice su lošija u školi, tvrde naučnici.

U najvećoj studiji ove vrtste, analizirane su navike gotovo pola miliona dece širom sveta. Generalno, vreme provedeno ispred ekrana, uključujući i korišćenje mobilnih telefona, ne utiče na akademski uspeh.

Međutim, deca koja gledaju televiziju ili igraju igrice veći deo svog slobodnog vremena, definitivno ostvaruju slabiji uspeh u školi, pokazala je studija.

Ova studija analizirala je prethodnih 58 studija iz 23 zemlje, u kojima je ukupno učestvovalo 480.000 mladih do 18 godina.

Bivoda Bujanovac


Pored toga što su utvrdili da preterano gledanje televizije i igranje video igrica negativno utiče na uspeh dece u školi, utvrđeno je i da se gledanje televizije loše odražava na njihovo znanje iz matematike i maternjeg jezika.

Daljom analizom utvrđeno je da su efekti primetniji na adolescentima nego na mlađoj deci.

Gledanje televizije može da smanji angažovanost mozga, a „preterano gledanje televizije smanjuje i pažnju i kognitivne funkcije, povećavajući probleme u ponašanju i nezdrave navike u ishrani, što sve može da utiče i na akademski uspeh“, saopštili su autori studije.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *