Raspisani konkursi za upis u vojne škole


Period od 15. februara do 31. marta 2022. godine predviđen je za upis 100 budućih kadeta Vojne akademije i 25 studenata Medicinskog fakulteta VMA, kao i 80 učenika Vojne gimnazije i 70 učenika Srednje stručne vojne škole.

Vojna akademija u školskoj 2022/2023. godini nudi osnovne akademske studije na smerovima: Kopnena vojska, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Ekonomija odbrane.

Pravo da konkurišu za upis osnovnih studija na Vojnoj akademiji imaju mladići i devojke rođeni 2001. godine ili kasnije, odnosno 2002. godine ili kasnije za studije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije. Neophodan uslov je, takođe, da kandidati imaju završenu četvorogodišnju srednju školu.

Za kadete studijskih programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite i Vojnosaobraćajno inženjerstvo biće potrebna diploma četvorogodišnje srednje škole tehničke struke ili gimnazije, dok će za Medicinski fakultet VMA, osim svršenih gimnazijalaca moći da konkurišu i oni sa diplomama srednjih škola zdravstvene ili veterinarske struke u trajanju od četiri godine.

Mladići i devojke koji imaju ambiciju da postanu vojni piloti i upišu studijski program Vojno vazduhoplovstvo moraju da ispune i dopunske uslove propisane posebnim programom medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za taj studijski program, kao i da uspešno savladaju selektivnu padobransku i letačku obuku.

  • Selekcija kandidata za Vojnu akademiju realizuje se u dva dela.

Prvi deo selekcije biće organizovan u Vojnoj akademiji u trajanju od jednog dana. Kandidati će polagati prijemni ispit, koji obuhvata proveru znanja iz matematike i proveru fizičkih sposobnosti. Proveri fizičkih sposobnosti pristupaju samo oni kandidati koji su ostvarili minimalni i viši broj bodova na testu iz matematike.

Drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu na koju se pozivaju kandidati počevši od najbolje rangiranog nakon prvog dela selekcije, pa sve do popune potrebnog broja kandidata.

Maksimalan broj bodova koje kandidati mogu prikupiti tokom selekcije je 100, s tim što uspeh iz srednje škole nosi najviše 40, test iz matematike 45, a provera fizičkih sposobnosti 15 bodova.

  • Selekcija za buduće vojne lekare imaće tri faze.

Prvi deo selekcije je psihološka procena i medicinsko-zdravstvena procena koja će se realizovati na Vojnomedicinskoj akademiji i vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu.

Drugi deo selekcije obuhvata polaganje prijemnog ispita iz hemije i biologije, a organizuje se istog dana i u isto vreme kada se organizuje polaganje prijemnog ispita na drugim medicinskim fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija.

Treći deo selekcije obuhvata fizičku proveru koja se realizuje na poligonima Vojne akademije nakon završenog prijemnog ispita. Najveći mogući broj bodova na selekciji je takođe 100, tako što uspeh iz srednje škole nosi najviše 40, a provera znanja iz hemije i biologije, kandidatima može doneti maksimalno 60 bodova. Provera fizičkih sposobnosti biće eliminacionog karaktera.

Školovanje u Vojnoj akademiji ima strukturu osnovnih akademskih studija prvog stepena u trajanju od četiri godine, što podrazumeva 240 ESPB bodova. Posle završetka školovanja kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje diplomiranog oficira, diplomiranog inženjera tehnologije, diplomiranog inženjera elektrotehnike i računarstva, diplomiranog inženjera mašinstva, diplomiranog inženjera saobraćaja i diplomiranog ekonomiste, zavisno od studijskog programa koji završe.

Školovanje na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu ima strukturu integrisanih akademskih studija u trajanju od šest godina (12 semestara), odnosno 360 ESPB. Posle završetka školovanja kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje doktor medicine, kako je propisano akreditovanim studijskim programom.

Posle završenih studija kadeti Vojne akademije biće proizvedeni u čin potporučnika odgovarajućeg roda ili službe, dok će svršeni diplomci Medicinskog fakulteta postati potporučnici sanitetske službe.

Za status učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1.300 kaplara“ u Beogradu pravo prijavljivanja imaju dečaci i devojčice rođeni 2006. godine ili kasnije.

Kandidati za Vojnu gimnaziju, koji ispunjavaju uslove konkursa, moraće da savladaju proveru fizičke sposobnosti, kao i testove znanja iz matematike i srpskog jezika i književnosti. Pored toga, obaviće se psihološka i medicinsko-zdravstvena procena, kao i bezbednosna provera svih kandidata.

Buduće učenike Srednje stručne vojne škole „1.300 kaplara“ očekuje gotovo identična selekcija, s tim što umesto testa iz srpskoj jezika i književnosti treba da savladaju test iz fizike.

  • Selekcija kandidata za učenike za obe škole biće organizovana u dva dela.

U prvom delu, tokom jednog dana, kandidati podležu proveri fizičke sposobnosti, proveri znanja iz matematike i srpskog jezika i književnosti, odnosno fizike, koja se realizuje u Internatu Vojne gimnazije.

Drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu na koju se pozivaju kandidati počevši od najbolje rangiranog nakon prvog dela selekcije pa sve do popune potrebnog broja kandidata.

Maksimalan broj bodova koje kandidat može postići tokom selekcije za 100. Uspeh iz osnovne škole donosi najviše 40, test iz matematike 20, provera znanja iz srpskog jezika i književnosti za buduće gimnazijalce, odnosno fizike za učenike Srednje stručne vojne škole donosi do 20 bodova koliko i maksimalni učinak na proveri fizičkih sposobnosti.

Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje četiri godine po nastavnom planu i programu gimnazija opšteg smera u Republici Srbiji koji obuhvata i specifične vojne sadržaje. Nakon završenog školovanja u Vojnoj gimnaziji učenici su u obavezi da nastave školovanje u Vojnoj akademiji.

Učenicima Srednje stručne vojne škole, u zavisnosti od opredeljenja, predstoji školovanje po planu i programu Vazduhoplovnotehničkog smera, Jedinica za elektronska dejstva i Telekomunikacija i informatike. Nakon završenog školovanja u Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1300 kaplara” učenici se primaju u Vojsku Srbije u svojstvu profesionalnog podoficira, u činu vodnika.

Školovanje u svim vojnim školama je besplatno, a kadetima i učenicima obezbeđen je smeštaj, ishrana, odeća, odnosno uniforma, udžbenici i školski pribor, sportska oprema, zdravstvena zaštita i odgovarajuća mesečna novčana primanja. Pored vrhunskog obrazovanja Vojna akademija, Medicinski fakultet VMA, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola nude brojne mogućnosti za vannastavne sadržaje i podstiču razvoj talenata i interesovanja svojih kadeta i učenika.

Konkursi su otvoreni od 15. februara do 31. marta 2022. godine.

Detaljne informacije o konkursima za upis u vojne škole mogu se pronaći na sledećem linku: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *