Šareno jesenje pakovanje zdravlja: Za šta su dobre kruškeŠirom sveta uzgaja se više od stotinu vrsta ovog omiljenog voća „zvonastog“ oblika.

Kruška prosečne veličine (oko 180 grama) ima svega 101 kaloriju, ali šest grama zdravih vlakana. Sadrži 12 odsto dnevne preporučene doze citamina C, četiri odsto doze kalijuma, provitamin A, nijacin…

Kruške su bogate važnim mineralima kao što su kalijum i bakar, koji pospešuju rad imunog sistema i metabolizma, kao i rad mišića i srca.U kruškama, naročito u kori, nalaze se i važni antioksidansi, koji štite ćelije od oštećenja. U kori je njihova koncentracija šestostruka, pa ih nemojte ljuštiti.

Odličan su izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su važna za zdravlje sistema za varenje. Pospešuju redovnu stolicu i stvaranje zdravih bakterija u crevima.

Kruške čija je kora mestimično crvena sadrže i supstance zdrave za srce i krvne sudove, dok su u kruškama zelene boje lutein i zeaksantin, koji pomažu očuvanju vida.

Imaju malo kalorija, puno vode i vlakana, pa su dobre za održavanje telesne težine, a lako ih je dodati dijeti jer ih možete jesti sveže, u kolačima ili čak slanim jelima s mesom.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *