Saveti nutricioniste za ublažavanje gorušiceIstraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, čak svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB).

Karakteristični simptomi su jaka želudačna kiselina, bol i peckanje u grudima i vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Postoje razni provokatori, ljuta hrana, alkohol, cigarete… a simptomi obično nastaju oko sat vremena posle unosa hrane. Nutricionista, Đorđe Pejić, za Stetoskop navodi osam saveta u ishrani osoba sa gorušicom, koji će ublažiti tegobe.Ako ne patite od čestih gorušica, budite umereni sa mastima, one su najveći neprijatelj koji može povremene gorušice da pretvori u česte. Za nastanak gorušice su krivi obilni obroci, alkohol i kasno večeravanje i odlazak u krevet ubrzo posle obroka. Ako je gorušica stanje koje se ponavlja, možete smanjiti učestalost i jačinu napada ako pratite nekoliko jednostavnih saveta, ističe Pejić.

Bivoda Bujanovac


1. Smanjite količinu masne hrane i jedite složenije ugljene hidrate i belančevine.

2. Ograničite ili izbegavajte čokoladu, nanu, kafu, alkohol i sirovi crni luk. Ove namirnice mogu da opuste sfinkter i podstaknu penjanje kiseline u jednjak!

3. Izbegavajte agrume (pomorandža, limun, grejp…) i ljutu začinjenu hranu. Veći unos vode nakon tako unete hrane može da popravi stanje.

4. Redukcijom telesne mase ćete smanjiti pritisak na sfinkter, pa samim tim i umanjiti simptome gorušice.

5. Nakon obroka budite aktivni!

6. Spavanje sa podignutom glavom pomaže u izbegavanju gorušice.

7. Da biste izbegli gorušicu, radije ležite na levu, nego na desnu stranu, zato što jednjak ulazi u želudac s desne strane. Prema tome, ako ležite na desnoj strani, jednjak je ispod nivoa želudačnog otvora, što olakšava prelazak kiseline u jednjak. Dokazano je da je predispozicija za nastanak gorušice ukoliko ležite na levoj strani.

8. Vodite računa o unosu alkohola neposredno pre spavanja, jer će to izazvati gorušicu, čak i kod ljudi koji ne piju alkohol!

Danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *