Sinoć svečano otvoren 11. P(h)antomfest


Članica Privremenog organa Grada Vranja, Zorica Jović sinoć je u Pozorištu „Bora Stanković“ otvorila jedanaesti Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest. Ona se zahvalila svima koji su došli i koji podržavaju ovaj, po mnogo čemi, jedinstveni festival.


,,Vranje je jedan od retkih gradova koji ima festival pantomime, pa s toga hvala još jednom organizatorima i na ideji, na istrajnosti i posvećenosti u organizovanju festivala i to u različitim okolnostima. Grad Vranje je i ove godine podržao festival preko konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, zajedno sa resornim ministarstvom. Verujem da će tako biti i u budućem periodu i ovo je prilika da vas pozdravim i u ime rukovodstva Grada i u ime predsednika Privremenog organa dr Slobodana Milenkovića“, rekla je Zorica Jović.

Takođe, ona se osvrnula i na značaj i ulogu nedavno preminulog Trajčeta Gjorgieva, koji je od samog početka učestvovao u realizaciji vranjskog P(h)antomfesta i bio podrška i festivalu i gradu Vranju.

Publici su se obratili i Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, kao i Nebojša Novković, direktor festivala, koji su istakli značaj festivala za slabočujuće i gluve osobe i njihovu interakciju sa čujućim ljudima. Takođe, osvrnuli su se na prethodnu deceniju postojanja festivala, a posebno na saradnju sa Trajčetom Gjorgijevim, makedonskim velikanom pantomime, koji je režirao svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju.

O saradnji sa Gjorgijevim, kao rediteljem, ovom prilikom govorio je i umetnički direktor Pozorišta Bojan Jovanović.

Na otvaranju festivala prikazan je i kratak film o poznatom makedonskom pantomimičaru. Potom su članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izveli kolaž najboljih etida pod nazivom „Omaž“, koje je Trajče Gjorgiev uradio s njima proteklih godina.

Drugog festivalskog dana nastupiće svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke, Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“.

Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

Ulaz je besplatan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *