Sipana pita od jabuka i griza



Potrebni sastojci:

Za testo:

  • 2 čaše pšeničnog brašna
  • 2 čaše pšeničnog griza
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kilogram očišćenih jabuka
  • 1/2 čaše šećera + 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 grama maslaca

Postupak pripreme:

Brašno pomešajte sa grizom, šećerom i pecivom.

Jabuke očistite pa tek onda izmerite da bude jedan kilogram, zatim ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Šećera dodajte po ukusu, jer mnogo zavisi od toga da li su jabuke slatke ili kisele. U fil još možete dodati mlevene orahe, lešnike, ili neki aromatični začin osim cimeta. Takodje, možete dodati suvo groždje ili neko drugo suvo voće.

Bivoda Bujanovac


Pleh premažite maslacem, zatim sipajte trećinu suve smese i ravnomerno rasporedite po dnu pleha. Preko suve smese rasporedite polovinu fila od jabuka, i to sa sve vodicom koju će da otpuste tokom stajanja. Zatim opet red suve smese, pa red jabuka. Na kraju ide suva smesa. Preko suve smese sada izrendajte maslac.

Možete još da radite pitu iz više redova, ili samo fil u sredini, kako vam je lakše i lepše.

To je to, kolač pecite na 200 stepeni oko pola sata, sad opet zavisi od vaše rerne pa pratite. Kada gornja korica bude tvrda na dodir gotovo je. Izvadite, prekrijte krpom i ostavite da kolač odmori, pa tek onda secite i poslužite po želji.

Sipana pita od jabuka je odlična uz kuglu sladoleda leti, a zimi se najbolje slaže uz topao čaj.

Receptopedija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *