Stavovi i iskustva roditelja u vezi sa digitalnom tehnologijom

U današnjem digitalno povezanom svetu, roditelji moraju da upravljaju sopstvenim odnosom sa internetom i mobilnim uređajima, zajedno sa upravljanjem upotrebom i izloženošću iste tehnologije svoje dece. Ovo sa sobom nosi niz prednosti i izazova.

Roditelji, uključujući i one koji imaju najmanje jedno dete mlađe od 18 godina, ali koji imaju i odraslu decu, mnogo češće kažu da je roditeljstvo danas teže nego pre dve decenije. Dve trećine ovih roditelja kaže da je roditeljstvo danas teže nego pre 20 godina za većinu roditelja. Samo 7% kaže da je lakše, a 26% kaže da je otprilike isto.

Verovanje da je roditeljstvo danas teže nego u prošlosti uobičajeno je među demografskim grupama, ali postoje neke razlike po godinama. Stariji roditelji češće kažu da je podizanje dece postalo teže, pri čemu 71% roditelja od 50 i više godina kaže da je roditeljstvo teže, u poređenju sa manjim udelom roditelja od 18 do 49 godina (65%).

Istraživanje je takođe tražilo od roditelja da svojim rečima objasne zašto veruju da je roditeljstvo danas lakše ili teže za većinu roditelja nego pre 20 godina. Među ispitanicima koji smatraju da je roditeljstvo danas teže, 26 odsto navodi tehnologiju. Mnogi od ovih odgovora pominju povećanu upotrebu tehnologije i brze promene u tehnologiji koje roditeljima može biti teško da prate. Oni takođe pominju kako ove tehnologije mogu promeniti ponašanje i iskustva dece. (Odgovori su blago uređeni radi pravopisa, stila i čitljivosti).


Nasuprot tome, relativno mali broj roditelja se slaže da je roditeljstvo danas lakše nego pre dve decenije. Kada su upitani da objasne zašto su mislili da je roditeljstvo sada lakše nego u prošlosti za većinu roditelja, najčešće se navode razlozi oko napretka i pristupa tehnologiji, više informacija i saveta za roditelje i lakoće praćenja dece.

Roditelji koji su spomenuli da je roditeljstvo danas lakše zbog toga što je roditeljima dostupno više informacija, često su primetili dostupnost resursa na internetu i pristup širokom spektru izvora.

Stavovi roditelja razlikuju se u zavisnosti od pola, rase i etničke pripadnosti i obrazovnog nivoa. Na primer, majke koje koriste društvene mreže i koje dele ove informacije (78%) kažu da je deljenje stvari o svojoj deci sa porodicom i prijateljima glavni razlog za deljenje na društvenim mrežama, u poređenju sa 72% očeva koji kažu isto. Ovaj trend se odnosi na druga dva razloga – prikazivanje dostignuća dece i drugih roditelja za koje znaju da dele ovu vrstu informacija na društvenim medijima – pri čemu majke više nego očevi kažu da su ove stvari glavni razlog za deljenje.

Nivo obrazovanja je takođe povezan sa razlozima zbog kojih roditelji dele fotografije, video zapise i informacije o svojoj deci na društvenim mrežama. Roditelji sa fakutetskom diplomom ili više koji su podelili stvari o svojoj deci na društvenim mrežama (83%) kažu da je deljenje stvari o svojoj deci sa prijateljima i porodicom glavni razlog zašto dele, u poređenju sa manjim udelom onih koji imaju diplomu srednje škole ili manje (66%). Međutim, roditelji koji koriste društvene mreže i koji dele stvari o svojoj deci na ovim sajtovima i koji imaju diplomu srednje škole ili manje (44%) češće od onih sa fakultetskim obrazovanjem ili višim (28%) kažu da pokazuju dostignuća svoje dece je glavni razlog zašto objavljuju o svojoj deci na društvenim mrežama.

Projekat podržala opština Bujanovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *