Sve vam se čini ukusnim kada ste gladni? Evo zašto je tako!Ne čini vam se! Hrana stvarno ima bolji ukus kada smo gladni, a to će vam posvedočiti i svako ko je preskočio obrok ili dva. I nauka je saglasna sa tim, a novo istraživanje je pokazalo da glad stvarno čini da hrana bude ukusnija, a za sve je kriv naš mozak. 

Studija je sprovedena na miševima, a ispostavilo se da je glad povećavala njihove preferencije ka slatkoj hrani, smanjujući želju za gorkim i kiselim. Za to je odgovorna moždana ćelija AgRP, neuron u hipotalamusu, delu mozga koji ima važnu ulogu u regulisanju apetita.

AgRP neuron deluje na dva mesta – na deo mozga koji je zadužen za nagrade, povećavajući želju za slatkim ukusom, i na deo mozga koji se obično povezuje sa neprijatnim događajima, čime se smanjuje želja za gorkim i kiselim ukusima.

Naučnici se nadaju da će identifikovanje ovih neurona u budućnosti moći da im pomogne i u kontrolisanju preferencije ukusa, što bi moglo da bude značajno za gojazne i ljude koji pate od dijabetesa.

U međuvremenu, dobro je znati i da je upravo ovo razlog zašto vam hrana ima tako dobar ukus kada ste gladni!

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *