Svečanom sednicom Skupštine grada obeležen Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu

Nakon prijema delegacije Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, obeležavanje 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu nastavljeno je svečanom sednicom Skupštine grada. Prisutnima se obratio predsednik Skupštine dr Dejan Tričković, koji je najpre govorio o istorijskim činjenicama u Prvom svetskom ratu, naglasivši da je ovo bio najveći i najrazorniji sukob u dotadašnjoj istoriji sveta. Nakon toga, govorio je o prilikama u vranjskom kraju nakon okupacije od strane Bugara.

Bugarski okupatori ušli su u Vranje 17. oktobra 1915. godine. Njihovu okupaciju obeležio je neverovatno surov režim i težnja da se srpska nacionalna ideja potpuno slomi. U tom cilju sprovođen je neprekidni teror nad lokalnim stanovništvom u vidu zverskih mučenja, ubijanja, deportacija u logore. Srpska kultura je zatirana, zabranjivana je upotreba srpskog jezika i vršena je nasilna bugarizacija. Posebno su na udaru bili učitelji i sveštenci, u cilju zatvaranja srpskih škola i crkava i otvaranja bugarskih. Bio je to život nedostojan čoveka, izložen neprekidnim mukama i konstantnom strahu. Ali vera u bolje sutra, oslobođenje zemlje i život u slobodi bila su snaga našeg napaćenog naroda“, rekao je Tričković. Dodao je da je Vranje oslobođeno 4. oktobra 1918. godine, kada je u grad pobedonosno ušla četvrta četa Prvog bataljona Dunavske divizije, koja je dočekana zvonjavom crkvenih zvona i građanstvom koje je vojnike kitilo cvećem. ,,Imajući u vidu sve navedene istorijske činjenice koje govore o strašnoj sudbini našeg naroda, ali i hrabrosti i nepokolebljivosti u dostizanju slobode, na nama je da čuvamo sećanje na njihove žrtve i da ih se sa posebnim pijatetom i ponosom sećamo. Ostavili su nam slobodu, a veća vrednost od toga ne postoji. U slavu naših predaka, naša je dužnost da budemo njihovi dostojni potomci, da svoju državu i društvo gradimo i unapređujemo. U miru ne postoje granice, a sveobuhvatni rast i razvoj, uz afirmaciju miroljubive politike, dobrih diplomatskih odnosa i negovanja pravih vrednosti je jedini pravi put koji se mora slediti za dobrobit budućih generacija“, zaključio je Tričković.

Obeležavanje 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu nastavlja se u 11 sati kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju, gde je bila odata pošta i služen parastos poginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *