Novo otkriće svetskih naučnika

Svetski naučnici približavaju se potencijalnoj identifikaciji nove sile nakon iznenadnog „titranja“ subatomske čestice.

Prema do sada poznatim činjenicama, u prirodi postoje četiri fundametalne sile od kojih su tri elektromagnetna sila, te jake i slabe nuklearne sile – objašnjene standardnim modelom fizike čestica.

Međutim, do sada fizička saznanja i činjenice ne objašnjavaju četvrtu poznatu fundamentalnu silu, gravitaciju ili tamnu materiju – čudnu i misterioznu supstancu za koju se smatra da čini oko 27 posto svemira.

Sada su istraživači rekli da bi mogla postojati još jedna, peta, fundamentalna sila prirode.

Govorimo o petoj sili jer ne možemo tačno objasniti ponašanje, u ovim eksperimentima, sa četiri za koje znamo“, reči si Mutesha Patela sa Imperial College u Londonu.

Podaci dolaze iz eksperimenata u Fermilabovom američkom akceleratoru čestica, koji je istraživao kako se subatomske čestice zvane mioni – slične elektronima, ali oko 200 puta teže – kreću u magnetnom polju.

Patel kaže da se mioni ponašaju pomalo kao „dječiji vrtljivi vrh“, rotirajući oko ose magnetnog polja. Međutim, kako se mioni kreću, oni se kolebaju. Učestalost tog kolebanja može se predvideti standardnim modelom.

Takođe, eksperimenti u Fermilabu nisu jedini koji pokazuju mogućnost pete sile: rad na LHC-u je takođe doveo do zapanjujućih nalaza, iako s drugačijim tipom eksperimenta koji gleda na brzinu kojom se mioni i elektroni stvaraju kako se određene čestice raspadaju, piše Guardian, prenosi Klix.ba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *