U Bujanovcu u ponedeljak akcija “Združene za 8. mart” Odbora za ljudska prava Vranje

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena Odbor za Ljudska prava iz Vranja u ponedeljak, 07. marta 2022. godine sa početkom u 14 časova, u centru grada, ispred Osnovnog suda u Bujanovcu održaće akciju pod nazivom “Združene za 8.mart”.

Cilj ove akcije je podizanje svesti o radnim pravima žena i
neplaćenom kućnom radu.

Svojim dolaskom i prisustvom pruža se podrška akciji u okviru Balkanske mreže žene protiv nasilja, a koja će biti realizovana uz učešće organizacija iz regiona NP Mreže žene protiv nasilja.

Međunarodni dan žena obeležiće zajedno aktivistkinje Albanske i Romske nacionalnosti predajom skulpture koja je nastala početkom godine u okviru kampanje Balkanske mreže žene protiv nasilja.

Peščani sat sa porukom na srpskom, romskom i albanskom jeziku “Svaki minut je važan – stop nasilju nad ženama” biće ustupljen ženama Bujanovca.

Skulpura će simbolično stajati ispred zgade Osnovnog suda do 18. maja – Nacionalnog dana borbe protiv femicida, u cilju podsećanja institucija o njihovoj ulozi u borbi i prevenciji nasilja nad ženama.

Najavljuje se i ulični performans „Združene“ gde će zajedno sa aktivistkinjama iz lokalnih organizacija: Građanske inicijative, Udruženje Romkinja Bujanovac, BeYond i dr. deliti letke za borbu za prava žena na
srpskom, albanskom i romskom jeziku.

Žene čine više od polovine svetske populacije, ali su ženska prava i
dalje sistemski neprepoznata i nepriznata, što postaje posebno vidljivo u situaciji pandemije koronavirusa, poručuju iz Odbora za ljudska prava Vranje, ističući da je i ovoga puta veoma važno poslati poruku o povezanosti i združenosti u borbi za prava žena, sada i u multi-etničkoj zajednici, držeći se za ruke oko same skulpture.

Organizacija i događaj se odvijaju pod pokroviteljstvom Odbora za ljudska prava Vranje koji u svom delokrugu rada pruža pomoć putem SOS telefona za žene sa iskustvom prodičnog partenrskog nasilja koji se sprovodi od 2002. godine.

Poziv na broj 0800 001 017 koji je dostupan svakog radnog dana (od ponedeljka do petka) u trajanju od 8 sati dnevno, besplatan je za svaku ženu i devojku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *