Odluka Vlade o ograničenju uvoza ulja i margarina

Vlada Srbije usvojila je Odluku o kvantitativnom ograničenju uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i to rafinisanog ulja od semena suncokreta i margarina, radi zaštite domaće proizvodnje. Odluka stupa na snagu 16. marta, a ograničenje uvoza će važiti devet meseci i to u količini proseka uvoza u prethodne četiri godine.

Odlukom je propisan izuzetak da se kvantitativno ograničenje uvoza ne odnosi na poljoprivredno-prehrambene proizvode za koje je izdat sertifikat u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.

Navedene količine mogu da se uvezu uz dozvolu ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, na predlog komisije koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede, na osnovu podnetih zahteva, na tromesečnom nivou. Na raspodelu utvrđenih količina primenjuje se “proporcionalni metod”, u odnosu na količine navedene u zahtevima, na tromesečnom nivou u okviru raspoloživih količina. Piše Paragraf.rs.

Dozvola za uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izdaje se na period od tri meseca. Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede vodi evidenciju o izdatim dozvolama. Ministarstvo finansija – Uprava carina vodi evidenciju o uvozu proizvoda i o tome obaveštava ministarstvo nadležno za poslove spoljne trgovine i ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *