Kako izbeći grešku pri odabiru obroka za mačku?


Mnogi ljudi smatraju da je sasvim uobičajeno mačkama davati mleko, ali to i nije baš najbolja opcija. Poput ljudi, mačke bi zapravo mogle imati probavne smetnje od mleka.

Prema vodećoj britanskoj humanitarnoj organizaciji People’s Dispensary for Sick Animal, davanje mleka odraslim mačkama zapravo moglo učiniti više štete nego koristi. To je zato što mačke često gube toleranciju na laktozu odnosno šećer koji se nalazi u mleku.
„Kod većine mačaka, sposobnost probave laktoze opada nakon odvikavanja. Kao rezultat, mleko može uzrokovati probavne probleme kod mačaka i dovesti do simptoma poput proliva ili povraćanja“, navela je Nathalie Dowgray, koordinatorka udruženja International Society of Feline Medicine, piše Klix.ba.

Dowgray navodi da neke mačke mogu zadržati toleranciju na laktozu, ali osim toga, kravlje mleko nema dodatne hranjive vrednosti za vašu mačku. To se posebno odnosi na situaciju u kojoj se mačka hrani visokokvalitetnom i uravnoteženom hranom.

Objasnila je da je kravlje mleko puno masti te da kao takvo, može uzrokovati prekomernu težinu kod mačke. Uz to, kravlje mleko sadrži i fosfate pa je važno da mačke kojima je dijagnosticirana bolest bubrega, ne piju ovu namirnicu.

Studija iz 2017. godine objavljena u Journal of Feline Medicine and Surgery navodi da fosfor može ugroziti zdravlje bubrega kod mačaka s hroničnom bubrežnom bolešću.

Prema Hastings Veterinary Hospital u Burnabyju, mačke i dalje mogu imati želju za ispijanjem mleka bez obzira na probleme koje imaju. To je zato što mleko mogu povezati s pozitivnim sećanjima iz vremena kada su bili mačići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *