Vlada ulaže u Bosilegrad da podstakne rađanje i povratak stanovništva

Kabinet zadužen za demografiju i populacionu politiku ministarke Slavice Đukić Dejanović, u okviru projekta proširenja ustanova za predškolsko vaspitanje i njihovo dodatno opremanje, uložio je u otvaranje igraonice i novo igralište za decu u Bosilegradu.

– Svako dete, svaka porodica nam je važna. Bosilegradu je potreban podsticaj za bolju demografsku budućnost. U ovoj opštini najveća vrednost je svaka rođena beba, ali to zavisi i od broja radnih mesta, usklađivanja rada i roditeljstva i međugeneracijske solidarosti – poručila je ministarka Đukić Dejanović.

Opština Bosilegrad sa okolnim mestima spada u opštinu sa najmanjim brojem stanovnika, najdublje demografske starosti, a svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina.

U ovoj opštini prirodni priraštaj je negativan i iznosi minus 107, što praktično znači da je prema poslednjim podacima rođeno 49 beba, a umrlo 156 stanovnika. Bosilegrad ima oko 40 više odseljenih u odnosu na broj doseljenih.

Ministarka je danas razgovarala i sa porodicama koje su prošle godine dobile nepovratna sredstva i istakla da je standard samih porodica, finansijki momenat važan i često presudan u odluci roditeljstva i rađanja.

Za Bosilegrad, Vladičin Han i Trgovište odobrena su sredstva u visini od 1.335.000 dinara, od čega je Kabinet izdvojio 953.571,43, a opštine 381.428,57. Za projekat – snižavanje psihološke cene roditeljstva – Školice – Savetovalište za trudnice i roditelje u okviru PU „Dečija Radost“ – gde us između ostalog angažovane i angažovane i dodatne četiri vaspitačice kabinet je donirao 892.857 dinara. Za prošlu i ovu godinu za opštinu Bosilegrad je izdvojeno oko 9,5 miliona dinara.

DEMOGRAFSKE ČINJENICE

Bosilegrad, sa opštinama Crna Trava, Trgovište, Gadžin Han, Medveđa i Sevojno, čini grupu opština sa najmanjim brojem stanovnika u Srbiji (ispod 7.500), a po gustini naseljenosti spada među tri najređe naseljene opoštine. Godišnje Bosilegrad gubi oko 100 stanovnika na osnovu negativnog prirodnog priraštaja i za oko 40 je više odseljenih u odnosu na broj doseljenih u opštini. Stanovništvo Bosilegrada je u stadijumu najdublje demografske starosti.

• Bosilegrad ima 7.304 stanovnika

• Prosečna starost stanovništva je 45,97 godina, što Bosilegrad svrstava u najstariju opštinu Pčinjske oblasti.

Vest preuzeta sa sajta: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *