VLASINA: Netaknuta priroda i čisti izvori


Vlasina je prelepa visoravan na jugoistoku Srbije. Poznata je po netaknutoj prirodi, čistim izvorima i Vlasinskom jezeru koje je najveće veštačko jezero u Srbiji, na nadmorskoj visini od 1.213 metara. Ekološki očuvan i zaštićen zakonom, vlasinski kraj turistima u letnjoj sezoni nudi mnogo toga – uživanje u čistom vazduhu i planinskim izvorima čiste vode, u prijatnoj klimi i prelepim pejzažima. Tu su i mogućnosti za bavljenje raznim sportovima na vodi, ali i planinarenjem, pešačenjem, biciklizmom…

Centralna turistička atrakcija Vlasine je Vlasinsko jezero, najveće veštačko jezero u Srbiji, dugo 12 kilometara i površine 16 km2. Jezero je formirano na mestu gde je u prošlosti postojala jedna od najvećih planinskih tresava Balkanskog poluostrva, poznatija kao Vlasinsko blato.

Posebna zanimljivost prelepog i veoma čistog jezera i jedinstveni svetski prirodni fenomen jesu ploveća, tresetna ostrva koja plutaju po čitavoj površini jezera, u zavisnosti od intenziteta i pravca vetra. Ostrva su nastala kao produkt raspada mahovine i vlažnih staništa raznih biljnih i životinjskih vrsta, a isplivala su na površinu vode nakon potapanja nekadašnje vlasinske tresave. Prilikom punjenja jezera s dna se podigao treset debljine do jednog metra. Tokom pedesetih godina, kad je Vlasinsko jezero punjeno, skoro dve trećine njegove površine bilo je prekriveno plutajućim ostrvima.

Pored ovih ostrva, Vlasinsko jezero krase i dva „obična‟ ostrva, prelepa zbog svog zelenila i bujne vegetacije – Tratorija i Dugi del.


LEKOVITA VODA

Vlasinsko jezero je i veoma razuđeno, ima više uvala, divljih plaža i mesta zgodna za ostavljanje čamaca. S prosečnom temperatutrom vode od oko 22° C jezero je, tokom leta, veoma prijatno za plivanje. Pored vožnje čamcima, ovde se može i jedriti, veslati, iznajmiti kajak ili pedaline. Vlasinsko jezero je i veoma bogato raznim vrstama ribe, naseljavaju ga mrena, kalifornijska pastrmka, beli amur, šaran, grgeč, jegulja, sunčica, som, babuška, karaš, klen, grčka bodorka… Na Vlasini se, od nadležnih službi, mogu kupiti dnevne i višednevne ribolovačke dozvole, a pecanje u mirnom i tihom ambijentu jezera posebno je opuštajuće.

U okolini jezera i na čitavom području Vlasinske visoravni nalaze se mnogi izvori pitke, sveže i čiste vode. Postoji preko 70 izvora, a jedan od najatraktivnijih je Kladenac Svetog Nikole. Prilikom šetnji po vlasinskom kraju možete obići i manastir Vavedenja Presvete Bogorodice koji se nalazi na 950 metara nadmorske visine, na obali reke Paljevice. Manastir je sagrađen u 13. veku, a u njegovoj blizini se nalazi i izvor Svete Petke s vodom za koju se smatra da je lekovita i isceljujuća.


UŽIVANJE U PRIRODI

Biciklističke i pešačke staze koje prolaze kroz najlepše delove Vlasinske visoravni podeljene su na više pravaca i planinskih masiva, vijugaju oko jezera i preko planinskih vrhova koje okružuju jezero i imaju puno vidikovaca s kojih se može uživati u pogledu. Duge su oko 100 kilometara u oba pravca, s visinskim razlikama i do 500 metara. Na zapadu je vrh Čemernik, visok 1.638 metara, na istoku Plana i vrh Vrtop – 1.721 m, a na jugu Vardenik, najviši planinski masiv, s najvišim vrhom Strešerom (1.876 metara). Sve staze su obeležene i prilagođene i rekreativcima i ambicioznijim planinarima.

Predeo oko Vlasinskog jezera čine livade, pašnjaci, mnoge rečice i potoci (samo jezero ima 110 pritoka) i razne vrste šuma. Posebno je rasprostranjena bela breza, a ovdašnju floru karakterišu i neobična biljka mesožderka rosulja, kao i veliki broj lekovitog bilja i raznih pečuraka. U vlasinskoj regiji možete uživati i u traženju i skupljanju šumskog voća, od maja do novembra.

U okolini jezera i s brojnih vidikovaca mogu se posmatrati i ptice (ovde postoji oko 125 značajnih vrsta). Postoje i mogućnosti za jahanje, iznajmljivanje bicikla i džipova za obilazak okoline. Predeo Vlasine je, skoro čitavom svojom površinom, u sastavu lovišta Vrla, kojim upravlja Lovački savez Srbije. U ovom lovištu su glavne (gajene) vrste srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.


LETNJE MANIFESTACIJE

Tokom leta pored Vlasinskog jezera odvija se Vlasinsko leto, smotra trubača i najboljih orkestara Srbije i folklornih društava, prethodnica Festivalu u Guči. Ova manifestacija se održava od 1985. i ima oko 30.000 posetilaca svake godine. Brojni su i prateći programi Vlasinskog leta. U julu se održava takmičenje kuvara u spremanju ribljih specijaliteta –Vlasinski kotlić, i takmičenje ribolovaca – Vlasinska udica, kao i Džipijada – trka terenskim džipovima od Surdulice, preko staza na okolnim planinama, do cilja na samoj obali jezera. U avgustu je turistima posebno zanimljivo ribolovačko takmičenje Vlasinska somovijada.

Turistička organizacija opštine Surdulica svakog leta organizuje i Zlatne ruke, manifestaciju koja se bavi očuvanjem tradicije i običaja i održava se u čast seoske slave Sveti Ilija, u mestu Vlasina Rid, blizu jezera.

Tokom avgusta brojna su i sportska takmičenja na jezeru i pored njega – trka Elementskoja obuhvata razne discipline (bicikl, kajak, trčanje, plivanje, paraglajding), Balkansko prvenstvo u sprint-trijatlonu, regata na jezeru i Međunarodno državno prvenstvo u orijentiringu.


GDE ODSESTI

Na samoj obali Vlasinskog jezera smeštaj se može naći u hotelima, motelima i apartmanima, u auto-kampu ili u privatnim kućama. Hotel MM Narcis je na Vlasina Ridu, na samoj obali jezera, a nedaleko je i prostrani hotel Vlasina, izgrađen 1952. i renoviran 2007. godine. Hotel ima i sportske terene za košarku, rukomet, odbojku… U blizini, i u sastavu hotela, nalazi se i auto-kamp u kom glavna sezona počinje krajem juna.

Ovde su još i hoteli Jezero, restoran sa konačištem MM Narcis, odmaralište Vlasinskih hidroelektrana, vile Best i Boni, apartmani Vlasinski vrtovi i 3 M. Sobe se mogu rezervisati i iznajmiti i u selima u okolini jezera, u privatnim kućama.

Restorani u vlasinskom kraju nude sve tipične specijalitete kuhinje s juga Srbije, prepoznatljiva ljutkasta i začinjena jela od mesa, roštilj i razno pečenje, razne salate i omiljeno povrća i začine (paprika, ren, mirođija), kao i ukusnu i svežu jezersku ribu.

Foto: Dragan MiloševićОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *