Volite vikendom da se izležavate? Evo zašto to baš i NIJE PAMETNOPsiholog i stručnjak za san dr Šelbi Heris otkriva kako da se naspavate posle „lude nedelje“, ali i zašto nije pametno da se vikendom izležavate u krevetu.


Kada dođe kraj naporne nedelje, mnogi razmišljaju samo o tome kako za vikend napokon mogu da se naspavaju i da nakon buđenja još malo uživaju ležeći ušuškani u krevetu. Međutim, dr Heris upozorava da upravo to izležavanje vikendom može da bude uzrok nesanice i može da vas spreči da se naspavate.

„Ako se probudite ranije, pokušajte da radite nešto, umesto da ležite budni u krevetu. Ako ležite u krevetu, a budni ste, to može da dovede do nesanice. Okretanje po krevetu može dugoročno loše da utiče na san. Trebalo bi i vikendom da ustanete kad i inače i da se držite rasporeda spavanja“, savetuje ona.

Psiholog i stručnjak za san insistira da je, ako želite dobro da spavate, najvažnije od svega da se držite ustaljenog rasporeda spavanja. Pored toga što je dobro da svake večeri ležete u isto vreme i svakog jutra ustajete u isto vreme, ona dodaje i da vežbanje može da napravi veliku razliku u spavanju – ali je važno da vežbate u „pravo“ vreme.

„Dvadeset minuta vežbanja četiri do šest sati pre spavanja znači da će vaše telo biti toplo i da mu treba vremena da se ohladi. Nemojte da vežbate uveče, pre spavanja, čak i ako mislite da će vas to izmoriti da biste brže zaspali“.

Ona savetuje i da nikako ne pijete alkohol uveče, kako biste se naspavali. Takođe, kaže da je jako važno da u spavaćoj sobi napravite dobro okruženej za spavanje.

Veterinarska Stanica Bujanovac


„Soba treba da bude prilično kao pećina – tamna, mračna i hladna“, kaže dr Heris.

I njen poslednji savet za one koji bi želeli bolje da spavanju – zaboravite na ekrane sat vremena pre spavanja.

„Vaš mozak misli da je plavo svetlo ekrana sunce i zbog toga se ne luči hormon koji treba da vas uspava. Isključite sve ekrane sat vremena pred spavanje, uključujući i TV, a umesto toga čitajte knjigu ili slušajte radio“.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *