VUČIĆ: Srbija ne pristaje na okupaciju i na naređenja sa strane


Juče je na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju, u prisustvu državnog vrha Srbije, čelnika Republike Srpske, crkvenih velikodostojnika, kao i velikog broja građana obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Državno-komemorativni skup počeo je opelom koji je služio patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom.

„Prva NATO bomba koja je ubila srpskog vojnika Bobana Nedeljkovića pala baš ovde u Prokuplju“, rekao je predsednik Srbije u svom obraćanju.

Vučić je poručio da se Srbija još ne da i ne pristaje na komadanje.

Napomenuo je da je na ovaj dan Priština primljena za pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a poručivši da tek sada znamo da nikada nećemo u NATO, da ćemo da čuvamo i štitimo svoju vojnu neutralnost.

Nema čime Prištinu nisu nagradili, nema čime Srbiju nisu kaznili, ali ne mogu da nam otmu pravo da živimo za svoju zemlju i pravo da slobodu volimo više od bilo čega, istakao je predsednik.

Prljavi posao komadanja Srbije nije obavljen, izjavio je on.

Jači je ovaj narod i jača je Srbija nego što mislite. Odupiraćemo vam se dok dišemo, odupiraćemo vam se jer ne možete da nam ukinete slobodu, naglasio je Vučić.

On je istakao da Srbija nikada neće dobrovoljno pristati da joj uzmu Kosovo i Metohiju – da nestane Srbija, poručivši da ćemo se boriti svim što imamo da sačuvamo svoju teritoriju, navedeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je pre 25 godina nevina krv padala širom naše zemlje i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno idemo u budućnost.

On je poručio da je srećan čovek, jer nikakav ultimatum nije pokolebao naš narod da odustane od ljubavi boga i bližnjeg.

Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti, u carstvu kojem nas je usmerio Sveti Sava, a kojem se približio i čestiti knez Lazar, istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, i pored činjenice da smo izgubili najmilije i pored toga što je tuga skrhala naša srca, glavni osećaj koji nas obuzima ne treba da bude neutešna žalost nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, da imamo i da ćemo imati najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju golgotsku žrtvu za egzekutorske privilegije.

„Srbija i srpski narod posle NATO bombardovanja izdigli su se i Srbija je danas stabilna i sigurna zemlja za sve njene ljude, bez obzira na naciju i narod“, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve NATO agresije Bojane Tošović i ćerka nastradalog Božina Tošovića, istakla je da vreme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju.

„Mog oca i moju sestru nisam upoznala, bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri 11. aprila 1999. godine, bila je velika subota, moja porodica se spremala za naš veliki praznik Vaskrs. Trebao je biti njihov prvi zajednički praznik, ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu“, istakla je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *