Zajednička saradnja Srbije i Severne Makedonije na suzbijanju iregularnih migracija


Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliverom Spasovskim o saradnji dveju zemalja u oblasti unutrašnjih poslova, a poseban akcenat je stavljen na suzbijanje iregularnih migracija.

Ministri su, na marginama 24. sastanka Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), istakli da nijedna država sama ne može da reši problem iregularnih migracija i da je stoga neophodno da države reaguju jedinstveno u cilju pronalaženja najboljeg odgovora na ovaj izazov.

Na sastanku je konstatovano da migranti i u Srbiju i u Severnu Makedoniju ulaze iz zemalja Evropske unije, zbog čega je neophodno pronaći adekvatno rešenje za njihov povratak u zemlje porekla.

Gašić je naglasio da je suzbijanje iregularnih migracija jedan od strateških prioriteta MUP-a i da Srbija od kraja oktobra sprovodi odlučnu akciju usmerenu na suzbijanje iregularnih migracija i očuvanje bezbednosti građana.

Spasovski je ukazao na to da zajedničke patrole sa pripadnicima Fronteksa daju rezultate i precizirao da je tokom ove godine u Severnoj Makedoniji zabeleženo smanjenje iregularnih migracija za čak 50 odsto.

Sagovornici su konstatovali da zajedničke patrole graničnih policija dveju zemalja daju dobre rezultate i postigli dogovor o daljim koracima za unapređenje saradnje u ovoj oblasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *