„Žao mi je“ najčešće nije dovoljno – evo kako da se iskreno izviniteDešava se – zabrljali ste i žao vam je. Svima se desi da pogreše, a evo kako da se izvinite tako da to stvarno ima neku težinu.

Ponekad „žao mi je“ i „izvini“ nije dovoljno. Zapravo, dovoljno je i sasvim je Ok kada napravite neki mali propust, ali kada svojim ponašanjem povredite partnera, onda bi trebalo da se potrudite i ponudite neko iskrenije izvinjenje.

Roj Levicki, profesor na Univerzitetu u Ohaju, stručnjak za pregovore, otkriva kako da se izvinite tako da to bude iskreno i da zaista ima nekog efekta.

Bujanovacka Banja


Izrazite kajanje

Počnite tako što ćete reći da vam je žao zbog toga što se desilo/što ste uradili. Važno je da uradite kako treba jer te reči određuju ton svemu što sledi.

Dakle, ako na početku zvučite sarkastično ili neiskreno, sve što kažete nakon toga neće imati nekog efekta.

„Možete da kažete da vam je iskreno žao i da emocijama to pokažete ili da budete sarkastični i kažete: ‘Izvini, da te nisam možda uvredio/la? i time uništite čitav sadržaj svog izvinjenja“, savetuje Levicki.

Objasnite šta je pošlo po zlu

Sada imate šansu da ispričate svoju stranu priče i da partneru stavite do znanja kakvu ste grešku napravili i koji je razlog tome.

U ovom koraku trebalo bi da objasnite partneru šta ste mislili kada ste uradili nešto što ga/ju je povredilo i da im objasnite svoju perspektivu. Ako partner misli da ste neku grešku napravili jer vas nije bilo briga ili niste razmišljali, objašnjenje zašto ste nešto uradili može malo da ga „omekša“.

Levicki objašnjava da u ovom koraku zapravo treba da „partnera ubacite u svoje cipele“.

Priznanje i odgovornost

Nekim ljudima to jako teško pada jer im ego brani da priznaju da su pogrešili, ali to je jako važno, ako želite da ponudite iskreno izvinjenje. Ako ste pogrešili, treba to da priznate i prihvatite odgovornost za svoje ponašanje.

Levicki kaže da je to ključno jer partneru pokazuje da ste svesni svog ponašanja, dok će izostanak izvinjenja ili svaljivanje krivice na drugog samo pogoršati stvari.

Objasnite da se neće ponoviti

Nemojte kao malo dete samo da kažete „neće se više ponoviti“, već jasno dajte partneru do znanja da vam je jasno da ste pogrešili i da drugi put to nećete uraditi jer ne želite da ga/ju opet povredite.

„U studiji koju smo sproveli pokazalo se da je ovo jedan od najvažnijih elemenata efikasnog izvinjenja. Recite da vam je žao što se nešto desilo i da ste iz toga naučili lekciju. I držite se obećanja da se to neće ponoviti“, savetuje Levicki.

Nemojte da slažete partnera i ponovite istu stvar jer ćete time izgubiti njegovo poverenje – verovatno nepovratno.

Ponudite rešenje

Izvinili ste se, ali kako ćete dalje? Važno je da partneru date do znanja da vam nije samo trenutno žao, već da ćete se potruditi i da imate plan kako dugoročno popravite konkretno ponašanje kojim ste povredili partnera.

Imajte na umu da koliko god da se trudite, nekad ćete pogrešiti i nenamerno povrediti partnera. Ne dozvolite da to ugrozi stabilnost vašeg odnosa, već ponudite iskreno izvinjenje i dajte sve od sebe da se greška ne ponovi!

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *