Zašto je dobro jesti dve mandarine dnevno?Slatke, a kiselkaste, mandarine su nekima omiljeno voće, posebno tokom ovih svežih jesenjih dana. Imaju lep ukus, ali i sastojke koji su odlični u borbi protiv prehlada i lošeg raspoloženja. Dugo smo ih iščekivali, ali napokon je počela njihova sezona.

Postoji puno razloga zašto ovo voće treba da uvrstite u svoju ishranu. Za početak, one su izvor sastojaka koji su potrebni našem organizmu na svakodnevnom nivou. Pune su antioksidanata koji sprečavaju prodor slobodnih radikala i usporavanju proces starenja kože. Poboljšavaju  odbrambeni sistem tela, što je od velikog značaja za ovaj period godine. Pored toga, mandarine, kao i drugo citrusno voće, sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje smanjuje napade gladi. Imaju probiotsko dejstvo, pospešuju nastanak dobrih bakterija koje su nezamenljive kada su naše zdravlje i vitalnost u pitanju. 

Bivoda Bujanovac


Međutim, treba obratiti pažnju na broj mandarina koje jedemo u toku dana. One imaju 72 kalorije na 100 grama, a to je otprilike težina 2 mandarine. Poznato je da sadrže puno šećera. Reč je o prostim šećerima koji se lako apsorbuju. Najbolje je oljuštiti mandarinu za doručak, ili između dva obroka, kako biste osetili sve njene blagodeti. U redovima koji slede, otkrijte na koje sve načine mandarina pozitivno utiče na organizam.

1. Imaćete više energije tokom zimske sezone

Ovo citrusno voće bogato je mineralima, koji udruženi omogućavaju normalan rad nervnog sistema. Među njima se izdvajaju kalijum i magnezijum. Takođe, sadrže i vitamine B grupe, i to: B1, B3, B6 i B9. Oni su naši verni saveznici u borbi protiv psihičkog i fizičkog umora.

2. Izgledaćete mlađe

Mandarine imaju blagotvorno dejstvo na kvalitet kože. Usporavaju starenje, jer sadrže antioksidante. Vitamin C veoma je važan za proizvodnju kolagena, proteina koji se nalazi u svim većim organima tela. Kao što smo već naveli, mandarine sprečavaju prodor slobodnih radikala, i nastanak oksidativnog stresa, koji utiče na starenje tkiva.3. Imaćete manje toksina u organizmu

Mandarine imaju odlično antidetoks dejstvo. Njihovim unosom obezbeđujemo vlakna koja pospešuju izbacivanje štetnih materija i održavaju normalan rad organizma.

4. Postizaćete bolje rezultate u sportu

U tekstu smo već naglasili značaj šećera koji su odmah rastvorljivi, a kojih u mandarinama ima u velikim količinama. Pored magnezijuma i kalijuma, sadrže i kalcijum, a oni sprečavaju nastanak grčeva u mišićima, odnosno povoljno deluju na kosti i zglobove.

5. Ređe ćete biti prehlađeni

Vitamin C pored estetske, ima i odbrambenu ulogu u organizmu. Ako su mandarine redovno na vašoj trpezi, možete da odahnete, jer ćete biti u manjoj meri podložni prehladama, upalama grla i drugim sezonskim tegobama.    

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *