Zašto je samostalna igra kod dece važna?

Deca koja se igraju sama nauče mnoge vremenske lekcije koje će nositi sa sobom kroz život, period proveden u samostalnoj igri istovremeno nosi brojne koristi.

Samostalna igra podstiče samopouzdanje i kreativnost, posebno zato što nemaju nikoga da im kaže šta da se igraju ili da preuzmu vodstvo. Solo igranje takođe pomaže vašoj deci da postanu dobro zaokruženi pojedinci koji se osećaju ugodno u raznim okruženjima – uključujući i samoću. Ovo su neki od razloga zašto bi trebali pustiti vašeg mališana da se zabavlja sam:

Podstiče samozabavu – Deca koja se igraju sama uče da se zabavljaju sama. Ne računaju na druge za svoju sreću i zabavu. Kako vaša deca rastu, shvataju da neće uvek imati nekoga pored sebe svakog budnog trenutka. Biće samopouzdaniji i zadovoljniji pojedinci.

Podstiče maštu – Možda se već osećate kao da je vaše dete puno mašte. Samo sačekajte da se povučete i pustite ih da igraju sami! Samo će vreme izneti superheroje, princeze i druge situacije u igri koje ne biste videli da nisu uključeni u solo igru. Oni će brzo razmišljati na nogama i njihova kreativnost će zablistati.

Razvija socijalnu nezavisnost – Samostalna igra kod dece razvija snažan osećaj nezavisnosti. Ne moraju stalno biti u blizini druge osobe ili grupe ljudi. Ova društvena nezavisnost će im pomoći da se osećaju prijatno u svakoj situaciji. Samostalna igra ne ohrabruje vašu decu da zaziru od drugih. Ovo ih priprema za sve što im dan donese – jutarnju solo igru, popodne sa grupom za igru ili večernji prenoćište kod prijatelja. Piše Klix.ba.

Promoviše smirenost – Igra napolju daje energiju deci, dok im igra sa drugima daje puno interakcije. Samostalna igra donosi vašoj deci osećaj smirenosti. Međutim, igranje sama podiže njihovo raspoloženje na drugačiji nivo. Mnoga deca će provesti vreme u miru igrajući se sa svojim igračkama.

Uči samoumirujuće – Deca žele da znaju da smo tu za njih kada smo im potrebni, ali učenje da se igraju sama takođe ih uči da se samoumiruju. Uvek računaju na vas, ali takođe uče kako da gledaju „unutra” da bi rešili probleme. Vaša deca počinju bolje da razumeju sopstvene emocije i mogu da počnu da saopštavaju ta osećanja vama.

Pripremite decu za školu – Kada su u pitanju predškolci, roditelji su verovatno najbolji drugovi vaše dece. Dok se povlačite i pokazujete im kako da igraju sami, oni shvataju da nećete uvek fizički biti tu sa njima.

Omogućava roditeljima odmor – Još jedna prednost učenja dece da se igraju sama je to što ćete zaraditi nešto preko potrebnog odmora. Naravno, ovo nije vaš primarni cilj, ali vreme koje provodite sami takođe predstavlja dobar primer vašoj deci. Vaša deca mogu da vide da uživate radeći stvari koje volite sami i da vam nije potrebna pažnja drugih ljudi 100 posto vremena da biste bili srećni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *