Zašto psi zavijaju?Da li ste nekada uhvatili psa kako zavija i pomislili kako je to slatko?

Međutim, šta zaista takvo ponašanje znači? Da li pokušava nešto da nam kaže ili je u pitanju čist životinjski instinkt? Pokušali smo da odgonetnemo ovu naviku koju neki psi imaju, u došli do zanimljivih odgovora.

Prvo što treba da znamo jeste da su psi pre nego što su bili pripitomljeni zavijali poput njihovih rođaka vukova kako bi komunicirali između čopora. Prema Lin Buzhart, zavijanje je nekada označavo nešto poput obeležavanja mesta gde se nalaze (“Ovde sam!”) ili znaka upozorenja da drugi čopor ne sme tu da prođe (“Nema prolaza!”). Danas se ti instinkti ponekad vrate pa imamo psa koji zavija da bi pokazao svoje prisustvo ili ukazao na “neprijatelje” koje oseća. Međutim, skorašnja istraživanja su pokazala da psi za razliku od vukova imaju više različitih vokalizacija, što je rezultat bliske povezanosti sa ljudima. Tu vokalizaciju koriste samo prema vlasniku, dok zavijanje upućeno drugim psima označava mesto gde se nalazi.

Bujanovacka Banja


Zavijanje pasa takođe ukazuje na anksioznost usled razdvajanja ili nervozu. Imajte na umu da su ovo dve potpuno drugačije stvari. Kada pas zavija sve vreme dok niste kod kuće to je znak anksioznosti, a ako zavija dok prilazite vratima ili dok pripremate hranu – to je nervoza. Pas nije siguran u ono šta ćete uraditi, pa vam stavlja do znanja da je tu i da je vreme za jelo.

Veterinarska Stanica Bujanovac


Pas može zavijati zbog nekog zvuka koji je proudio njegov životinjski instinkt. Mnogi vlasnici pasa su uočili da pas zavija nakon što čuje zvuk sirene ili uz određeni tip muzike (da li je to znak da mu prija ili ne – još nije poznato).

Zavijanje ili cviljenje može biti rezultat povrede koju pas želi da vam pokaže. Ovo ćete lako prepoznati jer zvukove prati i fizička neprijatnost, mada to ne mora da bude slučaj. Ako pas zavija i cvili često, a vi ne možete da pronađete razlog najbolje je da ga odvedete kod veterinara.

Naučite da “slušate” vašeg psa i lako ćete saznati šta želi da vam kaže!

Zenski Magazin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *