ZAVRŠENO 34. VLASINSKO LETO 2019.


Pčinjski okrug, Surdulica, Vlasina, 20. jul 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) –  Tradicionalna, 34. po redu, kulturno zabavna i turistička manifestacija “ Vlasinsko leto“ , koja se obeležava u Surdulici i kraj Vlasinskog jezera, završena je u nedelju 14. jula.

Četvorodnevni bogat program, gde je centralno mesto predstavljalo predtakmičenje duvačkih orkestara jugoistočne Srbije, privuklo je veliki broj gostiju iz svih krajeva ovog prostora koji su između ostalog imali prilike da uživaju i u koncertima estradnih zvezda Marije Šerifović i Miroslava Ilića.Sve je zapravo počelo u četvrtak 11. jula književnim večem i promocijom romana ADRESA autora Dragana Velikića iz Beograda, da bi se nastavilo obeležavanjem 150 godina SITS-a, te večem duhovne muzike u izvođenju grupe VRELO iz Rume u porti Sabornog hrama Svetog Georgija, dok su završnicu dana na gradskom trgu dali trubači pobednici prošlogodišnjeg Vlasinskog leta.Drugi dan Vlasinskog leta 2019. godine počelo je otvaranjem ulice “ Odjeka surduličke trube“ na šetalištu pored hotela “ Srbija“, u kojoj je bila prodajna izložba slika, knjiga, eko i etno proizvoda, da bi u popodnevnim časovima ljubitelji pisane reči imali u gradskoj biblioteci kroz promociju knjige KROV BEZ KUĆE dr. Ljiljane Mitrović iz Niša. Večernja priča počela je izložbom oldtajmera iz Srbije, Makedonije i Bugarske, a svojom koreografijom razgalili su srca mnogobrojnih posetilaca članovi KUD „Abrašević“ iz Niša i surduličkog hora „Ad libitum“. Šlag na tortu tog 12. jula dala je Marija Šerifović spektakularnim koncertom pred oko 5.000 ljudi.


Subota 13. jula predviđena je za prepodnevni program na Vlasini i večernji u Surdulici .U objektu Informativnog centra za zaštitu životne sredine na Vlasini Ridu zainteresovani su mogli da prisustvuju promociji knjige „Dnevni leptiri Vlasine“ da bi nakon toga bilo organizovano takmičenje u pripremanju riblje čorbe pod nazivom „Vlasinski kotlić“ uz degustaciju. Letnja pozornica na gradskom trgu bila je mesto gde su se u okviru prvog takmičarskog dana trubača pojavili pionirski i omladinski orkestri, a zvanični početak trubačkih nadsviravanja, uz veliki vatromet, otvorio je Novica Tončev, narodni poslanik i predsednik surduličkog parlamenta. Program za subotu je zaokružio koncert Miroslava Ilića.Poslednjeg dana ovogodišnjeg Vlasinskog leta na „srpskom moru“ održano je tradicionalno pecanje na plovak, a u večernjim satima na gradskom trgu u Surdulici takmičenje seniorskih trubačkih orkestara za odlazak na festival u Guči.


Članovi stručnog žirija nisu imali lak zadatak da odrede ko je najbolji među jednakima, ali niko nije ni stavio primedbu na njihov izbor koji izgleda ovako:

Kod pionirskih orkestara (mladi do 15 godina) najbolji je orkestar Mlađana Krstića iz Zagužanja, dok je najbolji trubač Nani Ajdinović iz Surdulice. Plasman za učešće u Guči je pored ova dva orkestra obezbedio i orkestar Aleksandra Ristića iz Vladičinog Hana.
U kategoriji omladinaca (mlađi do 22 godine) najbolji orkestar je Aleksandra Ilića iz Stubla, dok je najbolji trubač Darko Stanković iz Zagužanja. Pored ova dva orkestra u Guču idu i orkestri Nikole Krstića iz Zagužanja i Martina Salijevića iz Binovca.Kad su u pitanju seniorski orkestri najbolji je orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, a najbolji trubač Vladimir Ivanović iz Zagužanja. Pored njih plasman za Guču obezbedili su još i orkestri Elvisa Barjamovića iz Bojnika, Siniše Stankovića iz Zagužanja, Stefana Mladenovića iz Vranja i Bojana Ristića iz Vladičinog Hana.


Kao i do sada, kroz sve 34 godine, pripremu i realizaciju Vlasinskog leta realizovao je Surdulički kulturni centar, suorganizator je bila Turistička organizacija opštine Surdulica, dok je pokroviteljstvo imala lokalna samouprava sa predsednicom Aleksandrom Popović.

Foto: Buca i Vlasta

Piše: Dragan Milošević, doajen novinarstva iz Surdulice
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *