Da li je moguće voleti dve osobe istovremeno?Majka može da voli dvoje dece podjednako. Prijatelj može da voli dva druga. Bake i deke podjednako vole svoje unuke, ma koliko ih imali. Samo u jednom odnosu, ne mogu se voleti dve osobe istovremeno. U partnerskom.

U monogamnim društvima partnerska ljubav je ekskluzivna i isključuje postojanje treće osobe. Poligamna društva, pak, poručuju da nema ništa loše ni neprirodno u tome da istovremeno volimo nekoliko ljudi.

Ko je u pravu? Ako je ljubav bezgranična, zašto mora biti usmerena samo na jednu osobu? Možemo li voleti dve osobe istovremeno? Ako prihvatimo definiciju ljubavi koja kaže da ljubav ima tri sastojka – intimnost, strast i posvećenost, da li je onda moguće da sva ova tri elementa osećamo prema dve osobe? Šta da radimo ako zavolimo drugu osobu dok smo u braku? Da li je od fenomena „paralelne ljubavi“ s razlogom napravljen tabu jer je monogamija za društvo jednostavnija, pa je zato postala i (jedina) prihvatljiva?

Strast ili odanost

Psiholog Danijela Glušac ističe da je moguće imati osećanja prema dve osobe istovremeno. Oni koji su to iskusili, podseća sagovornica „Života plus“, kažu da je jedna ljubav više brižnost i vezanost, dok druga podrazumeva strast.

– Možda je najmanje verovatno da ćemo biti zaljubljeni u dve osobe istovremeno. U današnje vreme često se dešava da iako neko voli osobu sa kojom je u vezi, upozna drugu i zaljubi se. Na kraju krajeva, postoji dobra verovatnoća da ćemo u životu sresti osobu koja će imati poželjnije osobine od partnera. Ta osoba može samo da nam se svidi, ali možemo i osetiti snažniju emociju prema njoj – kaže psiholog.

Dakle, pitanje osećanja prema dve osobe nije sporno. Ono što radimo sa tim osećanjem jeste. Neko će sa drugom osobom uploviti u vezu, neko će je voleti iz prikrajka, neko će „razbijati“ glavu šta da uradi.

– Osobama u ovoj situaciji nije nimalo lako, one su u komplikovanoj i nezavidnoj poziciji, često su zbunjene. Možda im je utoliko teže što se u današnje vreme sve više kulturološki u nas usađuje poruka da treba da prigrabimo sve što nam život pruža, da ne propuštamo prilike. Neki se upuste u paralelnu vezu da bi nekako „proverili“ za koga treba da se odluče. Ali teško ćemo biti jednako posvećeni dvema ljubavima, osim možda u slučajevima kad i druge dve osobe pristaju na višečlanu zajednicu. Tako osoba postaje još zbunjenija – objašnjava psiholog.

Mitovi o ljubavi takođe doprinose verovatnoći da se pojave „paralelna“ osećanja. Jer ako verujemo da je ljubav bajka u kojoj je sve idealno, čim naša zaliči na stvarni život poželećemo da filmske momente potražimo na drugoj strani.

– Ako neko veruje da ljubav podrazumeva neprestano osećanje ljubavi i da to traje samo po sebi, veće su šanse da se posle nekog vremena jave emocije prema drugoj osobi. Ako smo ozlojeđeni zbog onog što mislimo da nedostaje našoj trenutnoj vezi, takođe osećanja prema drugoj osobi mogu lakše da se pojave. Ali zato kad gradimo posvećenost i odanost partneru, nakon što smo se vezali za njega i stekli poverenje, kad negujemo zahvalnost i čuvamo jedno drugo, tada idemo u dobrom pravcu – ističe psiholog.

Holivudski zavodnik Džoni Dep nema dilemu – ako volite dve osobe istovremeno, izaberite drugu. Jer, kako kaže, da ste zaista voleli prvu, ne biste pali na drugu.

Novosti.rs


RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *