Kako se ponašati u slučaju zagađenosti vazduha?Gradski zavod za javno zdravlje Beograd na posebnom portalu Beoeko.com prati iz sata u sat zagađenost vazduh u prestonici Srbije i daje preporuke kako građani da se ponašaju u slučaju prekomernih štetnih čestica u vazduhu.

Oni navode da se u slučaju zagađenja vazduha mogu javiti zdravstvene tegobe u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije nego kod zdravih osoba. U osetljive grupe spadaju stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

U slučaju kada je vazduh ocenjen kao „zagađen“ osetljivim osobama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da ih preusmere u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Za ostale u populaciji preporuka stručnjaka Gradskog zavoda za javno zdravlje je da se skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, ali i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

U slučaju „jako zagađenog“ vazduha preporučuje se svim građanima da izbegavaju aktivnosti u spoljašnjoj sredini.

– Stariji i deca, kao i osobe sa oboljenjima srca i pluća, mogu da prate eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora. Ukoliko se jave ovi simptomi, trebalo smanjiti intenzitet napornih aktivnosti, kao i boravak na otvorenom. Ukoliko se simptomi zadrže i nakon ovih mera savet je javljanje lekaru, objasnio je Šoštarić.

Danas.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *