Svečano mesto među ruskim čorbama ima Boršč, jaka i mirisna, slatkasto-kiselkasta čorba, pikantnog ukusa i posebne boje, neki kažu da podseća na zalazak sunca negde u dalekim tropima.
Ovo složeno jelo, vatreno crveno, boju duguje cvekli.
Sastojci:
- 500g junetine
- 200g kupusa
- 500g cvekle
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1 glavica crnog luka
- tri krompira
- 3 paradajza
- 50g šunke
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- čaša kiselog mleka
Priprema
Juneće meso iseckajte na kockice, a kupus na rezance, pa ih kuvajte sat vremena. Cveklu, šargarepu, peršunov koren i crni luk iseckajte na kolutiće, pa ih dinstajte petnaestak minuta. Potom povrće dodajte junetini i kupusu.
Pripremite zapršku od brašna i ulja, pa je sipajte u boršč. Dodajte oljušten krompir i paradajz i kuvajte dok sve povrće ne postane meko.
U boršč sipajte čašu kiselog mleka pa onda poslužite.
Prijatno!