U susret praznicima: Najbolji recept za baklavu sa cimetom i orasima

Originalno poreklo baklave nije poznato, a veruje da potiče od Turaka koji su nastanjivali Srednju Aziju. Postoje teorije da je nastala u Grčkoj, spominje se i Uzbekistan, ali svakako je najveću popularnost stekla tek kada je počela da se priprema u palati u Istanbulu.

Ukoliko se odlučite da pripremate ovaj slatkiš, imajte na umu da je najbolje da prenoći nakon spremanja…



Sastojci:

500 g kora za pitu

200 g mlevenih oraha

3-4 kašike suvog grožđa

1 kašičica cimeta u prahu

200 g šećera

2 kesice vanilin šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

Pomešati orahe, suvo grožđe i cimet i time posipati svaku drugu koru. Na kraju, baklavu prekriti sa dve kore, poprskati vodom i staviti u zagrejanu rernu da se ispeče. Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Sirup: Šećer pomešati sa vanilin šećerom, dodati sok od limuna i oko 150 ml vode, pa kuvati na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi. Vrelim sirupom preliti ohlađenu baklavu, posuti je sa malo cimeta i ostaviti je da upije šećerni sirup. Seći na kocke ili trouglove.

Prijatno!

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *