Razmatraju se novi načini dopreme nafte


U saopštenju koje je Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije uputilo danas, navodi se da je apsolutni prioritet sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima i da će to Ministarstvo uložiti dodatne napore prilikom traženja novih načina i varijanti snabdevanja ukoliko dođe do prekida isporuke sirove nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (JANAF).

Takođe, razmatraju se i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke.

Sagledavaju se i efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF.

Pored toga, biće ispitane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transportnim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

Foto. Srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *