Baklava (Recept)
Baklava – Sastojci:
- 500 g kore za baklavu
- 300 g mlevenih oraha
- 300 ml kisele vode
- 250 ml ulja
- Sirup/šerbet:
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- pola limuna
Baklava – Priprema:
1. Ređati kore u podmazani pleh. Svaku koru poprskati smesom kisele vode i ulja pa filovati svaku treću sa dve kašike oraha. Poslednje 3-4 kore ne filovati. Iseći baklavu na rombove veličine 3-4 centimetara, a pleh pokriti papirom za pečenje i peći je u rerni na 200°S oko pola sata.
Dok se baklava peče, napraviti sirup od šećera u kom se skuva limun isečen na kolutove. Pečenu baklavu preliti sirupom pa vratiti pleh u vruću rernu da ga dobro upije.
Izvor i foto: bujanovac.com