Južni kuvar: Žito



Žito (Recept)

Žito se često nalazi na trpezi kod nekih pravoslavnih običaja i praznika. Obavezno je na slavskoj trpezi, kao i na sahranama. Uglavnom se služi u malim porcijama, sa kašičicom ili u vidu malih bombica. Danas žito možete naći u restoranima i poslastičarnicama gde se služi kao dezert sa šlagom serviran u čašama za sladoled.

Žito – Sastojci:

  • 400 g pšenice
  • 300 g mlevenih oraha (ili manje)
  • 300 g šećepa
  • muskatni oraščić
  • cimet u prahu

Za 4 do 6 osoba

Žito – Priprema:

1. Pšenicu očistiti, oprati i ostaviti da prenoći potopljenu u hladnoj vodi. Ujutro staviti da se kuva u 1,5 litra vode, pa pustiti da provri. Procediti prvu vodu, pa ponoviti proces 4 puta.

2. Кad pšenica omekša, procediti i samleti u mašini za mlevenje mesa ili blenderu. Staviti u posudu i sjediniti rukama sa orasima, muskatnim oraščićem i šećerom. Ukrasiti cimetom, a po želji i šlagom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *