Žito (Recept)
Žito se često nalazi na trpezi kod nekih pravoslavnih običaja i praznika. Obavezno je na slavskoj trpezi, kao i na sahranama. Uglavnom se služi u malim porcijama, sa kašičicom ili u vidu malih bombica. Danas žito možete naći u restoranima i poslastičarnicama gde se služi kao dezert sa šlagom serviran u čašama za sladoled.
Žito – Sastojci:
- 400 g pšenice
- 300 g mlevenih oraha (ili manje)
- 300 g šećepa
- muskatni oraščić
- cimet u prahu
Za 4 do 6 osoba
Žito – Priprema:
1. Pšenicu očistiti, oprati i ostaviti da prenoći potopljenu u hladnoj vodi. Ujutro staviti da se kuva u 1,5 litra vode, pa pustiti da provri. Procediti prvu vodu, pa ponoviti proces 4 puta.
2. Кad pšenica omekša, procediti i samleti u mašini za mlevenje mesa ili blenderu. Staviti u posudu i sjediniti rukama sa orasima, muskatnim oraščićem i šećerom. Ukrasiti cimetom, a po želji i šlagom.
Izvor i foto: bujanovac.com