Južni kuvar: Slatko



Slatko (Recept)

Кada govorimo o slatkišima, moramo početi od slatkog jer se svaki gost u kući dočekivao sa poslužavnikom na kome su se nalazili slatko i čaša vode. Slatko se kuva kako u Srbiji, tako i u Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

Slatko – Sastojci:

  • 1 kg svežeg voća
  • 1 kg šećera
  • 1 čaša vode
  • 1 limun

Slatko – Priprema:

Pripremiti sirup kuvajući šećer i vodu pa ubaciti da se kuva na tihoj vatri oprano i od koštica očišćeno voće (šljiva, kajsija, jagoda, kupina, borovnica, dunja, trešnja, višnja…) dok se ne zgusne. Povremeno skidati penu. Pred kraj kuvanja dodati limun isečen na kolutove, skinuti penu, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se hladi. Hladno slatko sipati u sterilisane tegle i čuvati na hladnom mestu do godinu dana.

Savet: Voće sa semenkama treba prepoloviti i izvaditi im semenke. Semenke iz višanja i trešanja možete vaditi spravom za to, ali ih nemojte seći.

Pored gore navedenog voća, danas možete naći slatko od smokve koje je nadaleko rasprostranjeno, a potiče iz Grčke, ali i slatko od kore od lubenice, zrnevlja grožđa, itd.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *