Ajvar (Recept)
Ajvar je jedno od najpopularnijih balkanskih jela koje nazivaju i kavijarom od paprika U toku sezone paprika (kraj avgusta-sredina septembra) ajvar se pravi u velikim količinama i čuva se kao zimnica. Ljudi uglavnom kupuju između 100 i 150 kilograma paprike za pripremu ajvara, pindžura (pogledati sledeću stranu) i paprike u turšiji.
Ajvar – Sastojci:
- 5 kg crvenih mesnatih paprika
- 400 ml ulja
- 2-3 kašike vinskog sirćeta
- so (po ukusu)
Ajvar – Priprema:
- Paprike oprati, osušiti pa dobro ispeći na plotni ili šporetu na drva. Ubaciti pečene paprike u posudu, zatvoriti je i ostaviti sat vremena kako bi se lakše oljuštile. Prohlađene paprike oljuštiti i očistiti od semenki, pa ostaviti da se cede nekoliko sati ili preko noći u đevđiru ili mrežastom džaku.
- Samleti paprike na mašini za mlevenje mesa pa pržiti u velikoj šerpi na ulju najmanje 2-3 sata uz neprekidno mešanje drvenom kašikom. Ajvar je gotov kad se ocrta put drvene kašike povlačenjem kroz njega.
- Ispržen ajvar skloniti sa vatre pa dodati sirće i so po ukusu, dobro promešati pa tako vruć sipati u sterilisane tegle. Staviti tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni i ostaviti 2-3 sata. Pre zatvaranja doliti u tegle po prst ulja, pa ih hermetički zatvoriti. Tegle uviti u ćebe i ostaviti da prenoće. Čuvati na suvom i hladnom mestu. Služiti kao salatu za meze, kao namaz, dodatak prženim jajima itd.
Izvor i foto: bujanovac.com