Aronija – skriveni dar prirode

Danas se sve više propagira i širi svest o važnosti pravilne ishrane i njenih benefita po opšte zdravlje, a najviše pažnje se usmerava na darove koje nam pruža priroda. U tom svetlu, aronija se pojavljuje kao pravi dragulj među namirnicama, o čijim blagotvornim svojstvima veliki broj ljudi još uvek ne zna dovoljno. 

Ovo bobičasto voće poznato je po bogatstvu hranljivih materija i brojnim zdravstvenim prednostima koje ga čine jedinstevnim u svetu zdrave ishrane. U tekstu koji sledi pisaćemo o tome kako i koliko nam ova naizgled obična tamnoljubičasta bobica može pomoći da ostanemo zdravi i vitalni. Pročitajte!

Poreklo i rasprostranjenost aronije

Aronija je poreklom iz Severne Amerike. Pre nego što je postala popularna širom sveta, bila je deo kulture ishrane Indijanaca, koji su je koristili ne samo kao hranu, veći i kao lek.

Sredinom 20. veka aronija pronalazi put do Evrope kada su ruski naučnici prepoznali njen potencijal i počeli da je gaje. Danas ova bobica raste širom sveta, uključujući već pomenutu Severnu Ameriku, Evropu, Aziju (Rusiju). Možete je naći divlju ali i uzgajanu u baštama i na plantažama. S obzirom da odlično podnosi različite vremenske uslove, pre svega veoma niske temperature do čak -450C, može se gajiti i u najhladnijim delovima sveta, pa otuda i naziv sibirska aronija.

Zdravstvene prednosti aronije

Benefiti konzumiranja aronije su mnogobrojni. Uporedo sa napretkom nauke, rađena su i razna istraživanja koja su potvrdila blagotvorno dejstvo ovih bobica na opšte zdravlje ljudi. 

Zdravlje srca i krvnih sudova

Poznato je da sve vrste bobičastog i jagodičastog voća sadrže visok nivo antioksidanata. Ni aronija nije izuzetak. Štaviše, u sastavu aronije ima ih u izobilju, i po tom kriterijumu je u samom vrhu zajedno sa godži bobicama, divljim borovnicama, brusnicom i ribizlom. Međutim, postoje i drugi kriterijumi po kojima je aronija daleko na prvom mestu. 

Pre svega, aronija ima ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) ili kapacitet za apsorpciju slobodnih radikala tri puta veći od borovnice, kao i skoro četiri puta više antocijana. Antioksidanti mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i oštećenja krvnih sudova tako što uklanjaju slobodne radikale, smanjuju upalne procese i regulišu koagulaciju krvi i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Sa druge strane, hipertenzija ili visok krvni pritisak povećava rizik od moždanog i srčanog udara. Studija iz 2013. godine koja se bavila uticajem fenolnih jedinjenja iz crne aronije na arterijski stres otkrila je da ovo bobičasto voće nije samo korisno u prevenciji srčanih bolesti, već i da može pomoći i u lečenju arterijske hipertenzije.

Takođe je dokazano da uzimanje 300mg ekstrakta aronije dnevno značajno smanjuje visok krvni pritisak, kao i nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida.

Aronija podiže imunitet

Snaga i efikasnost imunog sistema u najvećoj meri zavisi od ishrane i dovoljnog unosa mikro i makro nutrijenata. Nedostatak minerala, vitamina i drugih hranljivih materija i jedinjenja u ishrani može dovesti do supresije imunog sistema i povećanog rizika od razvoja raznih bolesti. 

Polifenoli (antioksidanti) pokazuju niz bioloških aktivnosti koje su izuzetno korisne za naš imunitet. Bobice aronije sadrže najveći nivo polifenola od bilo kog drugog poznatog voća. Posebno su bogate oligomernim procijanidinima, jedinjenjima koja poseduju imunomodulatorna i antiinflamatorna svojstva. 

Takođe, sibirska aronija ima i antivirusna svojstva. Elaginska kiselina (vrsta fenolne kiseline) i miricetin koji se nalaze u soku bobica aronije imaju potencijal kao terapijski lekovi protiv gripa.

Blagotvorno deluje protiv infekcije mokraćnih puteva

Kod nas se od davnina brusnica koristila kao najbolji prirodni lek protiv urinarnih infekcija. Međutim, istu, a u nekim slučajevima i bolju efikasnost daje aronija

Plodovi sibirske aronije su bogati kininskom kiselinom koja utiče na smanjenje brojnosti bakterija koje izazivaju infekciju mokraćnih kanala. Zapravo, bobice aronije imaju 5 do 10 puta više kininske kiseline od brusnice. Redovnim uzimanjem soka od aronije može se preventivno delovati na upalne procese  u mokraćnim kanalima, a time i smanjiti upotreba antibiotika. 

Pomaže u prevenciji kancera i olakšava tegobe izazvane rakom

Još jedno blagotvorno dejstvo aronije ogleda se u prevenciji kancera i olakšavanju tegoba izazvanih ovom opakom bolešću. Već smo rekli da je aronija bogata antioksidantima, uključujući antocijane koji se bore protiv slobodnih radikala i oštećenja ćelija, što je ključ u borbi protiv kancera. 

Redovno konzumiranje sibirske aronije smanjuje rizik od nastajanja određenih tipova kancera uključujući rak debelog creva, prostate i dojke. Osim toga, aronija može ublažiti simptome raka i nuspojave izazvane medicinskim tretmanima poput mučnine i umora. 

Uključivanje aronije u ishranu

Ako vam se dogodi da ne možete pronaći bobice aronije u vašem lokalnom marketu ili prodavnici zdrave hrane, ne brinite. Možete ih poručiti putem interneta ili ih konzumirati u prerađenom obliku. 

Najbolje bi bilo da ih konzumirate sveže, tek ubrane, ali isto tako i sušene. Mada u ovakvom stanju mogu da kod nekih ljudi izazivaju osećaj suvoće i skupljanje u ustima. 

Ako vam to predstavlja problem, možete konzumirati i matični sok. Najbolji su hladno ceđeni sokovi jer se na taj način dobije najviše hranljivih materija iz bobica. Kombinacija sa drugim sokovima od jabuke, jagode ili cvekle je takođe dobra opcija. Od bobica aronije možete spravljati i čajeve ili ih stavljati u kolače i ukusne poslastice. 

Na kraju, ako vam ništa od pomenutog ne odgovara postoje i kapsule i ekstrakti sibirske aronije. Dakle, izbor je zaista velik, pa je sigurno da postoji način koji vam odgovara kada je njihovo konzumiranje u pitanju.  

Nutritivni sastav aronije

Kao i druge vrste voća, aronija je poznata po bogatstvu hranljivih materija. Evo nekoliko osnovnih vrednosti uz napomenu da specifični sastav varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju divlja ili uzgajana, ali i od toga koja je vrsta aronije u pitanju. Pa čak i od načina gajenja i podneblja, nutritivne vrednosti se mogu razlikovati.

Nutritivne vrednosti su date na količinu od 100 grama aronije:

  • Energetska vrednost: 47 kcal
  • Proteini: 1,4 g
  • Ugljeni hidrati: 9,6 g
  • Vlakna: 5,3 g
  • Masti: 0,5 g

Vitamini:

  • Vitamin C: 13,7-27,0 mg
  • Folna kiselina: 20 μg
  • Vitamin B1: 18 μg
  • Vitamin B2: 20 μg
  • Vitamin B6: 28 μg
  • Niacin: 300 μg
  • Pantotenska kiselina: 279 μg
  • Tokoferoli: 1,71 mg
  • Vitamin K: 24,2 μg

Minerali:

  • Natrijum: 2,6 mg
  • Kalijum: 0,218 mg
  • Kalcijum: 32,2 mg
  • Magnezijum: 16,2 mg
  • Gvožđe: 0,93 mg
  • Cink: 0,147 mg

Svi navedeni podaci su za aroniju u svežem stanju.

Nadamo se da smo vam kroz ovaj tekst približili “magična” svojstva sibirske aronije i pokazali benefite koje ovo čarobno voće ima po zdravlje ljudi. Iskoristite dar prirode koji vam se nudi i vaše telo će vam biti zahvalno. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *