Danas je Miholjdan

Foto: Vikipedija

Praznik posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku, poznatiji kao Miholjdan danas obeležava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

Sveti Kirijak je skoro ceo svoj život proveo u pustinji, daleko od sveta (Otšelnik- pustinjak).

Velika želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim gde se stupanjem u manastiru upoznao sa osnovama monaštva. Borio se protiv jeresi boraveži u više manastira. Od strane monaha poštovan je kao iscelitelj bolesnih. Smatra se da je živeo 109 godina a upokojio je sredinom 6. veka. 

Narodna verovanja kažu da na ovaj dan ne bi trebalo raditi kućne poslove, ali da se svi drugi poslovaju mogu raditi kako bi ljudi spremno dočekali dolazeću zimu. Ako neko još uvek nije spremio zimnicu još uvek nije kasno i trebalo bi to uraditi.

Veruje se i da na današnji dan nije dobro da se mladenci venčavaju jer će teško okupiti goste koji su zauzeti jesenjim poslovima u polju.

Mnoge srpske porodice slave Miholjdan kao krsnu slavu. Na ovaj dan se održavaju litije, a svetac se smatra zaštitnikom moreplovaca.

Prema verovanju od danas počinje prava jesen, ali često u ovom periodu zna da bude lepo vreme i topli dani pa se on naziva Miholjsko leto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *