Danas je Sveta PetkaSrpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne.

Paraskeva, kasnije Sveta Petka, je Srpkinja rođena u bogatoj porodici u romejskom gradu Epivat, koja je svu imovinu razdelila siromasima i zamonašila se u Carigradu, gde je i umrla. Njene mošti su potom prenesene u Trnovo, ponovo u Carigrad, pa u Beograd i konačno u rumunski grad Jaši. Smatra se zaštitnicom žena i za pomoć joj se obraćaju naročito nerotkinje.

Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena a za pomoć se ,pored nerotkinja, kroz molitvu svetiteljki obraćaju i siromasi, bolesni i nesrećni. Veliki broj lekovitih izvora nosi ime Svete Petke, a jedan od njih nalazi se u Beogradu, na Kalemegdanskoj tvrđavi, mestu gdje su njene mošti dugo počivale.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *