Od sutra u Galeriji Muzeja dela Nine Lojović Milinić


Izložba Nine Lojović Milinić, umetnice iz Trebinja, pod nazivom „Umetnost naslućivanja“ biće otvorena sutra, 5. decembra, u 19 sati u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.

Umetnica je rođena 1976. godine u Trebinju. Akademiju likovnih umetnosti upisala je 1998. godine u Trebinju gde je i diplomirala sa najvišom ocenom 2003. godine, pod mentorstvom akademika Milorada Ćorovića stekavši stručno zvanje diplomiranog akademskog slikara. Tokom studiranja radila je u trebinjskom dramskom pozorištu „Slovo“ kao scenograf i aktivno je učestvovala na pozorišnim festivalima. Godine 2006. upisala je postdiplomske studije, odsek za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banja Luci, a magistrirala 2009. godine sa najvišom ocenom pod mentorstvom prof. mr Radomira Kneževića i stekla akademski naziv magistra likovnih umetnosti iz oblasti slikarstva. Godine 2019. stekla je zvanje doktora nauka iz istorije umetnosti, odbranivši doktorsku disertaciju na temu „Arhitektura, živopis i ikonopis istočne Hercegovine u 16. i 17. veku“ na Akademiji umetnosti u Banja Luci pod mentorstvom prof. dr Ljiljane Ševo. Od 2013. godine postaje predsednik, a ujedno je i jedna od osnivača, Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ (ULUIH). Kao predsednik, član i koordinator više umetničkih projekata učestvuje na brojnim izložbama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Učesnik je međunarodne likovne kolonije „Kolo“, a 2020. godine dobila je nagradu za doprinos razvoju ove kolonije. Objavila je osam naučnih radova iz oblasti istorije umetnosti u raznim naučnim časopisima. Član je humanitarnog udruženja „Djeca djeci“. Učesnik je „11. Sarajevskog salona“ 2023. godine. Do sada je imala šest samostalnih izložbi u Trebinju, Banja Luci, Gacku i na Zlatiboru. Učestvovala je na preko šezdeset kolektivnih izložbi u regionu i inostranstvu.

Postavka kojom se predstavlja u Vranju odabrana je na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije u okviru projekta ,,Godišnji program GNM Vranje za 2023. godinu“ . Izložba ,,Umetnost naslućivanja“ broji 30 – tak radova u tehnici akril na platnu i kombinovanoj tehnici, strukturisana kroz svojevrstan motivski likovni diptih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *