Gimnazija u Vranju upisuje novo specijalizovano odeljenje


Ove godine gimnazija „Bora Stanković“ u Vranju vršiće upis dva sprecijalizovana odeljenja u prvom razredu za školsku 2024/25.godinu. Pored specijalizovanog odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku koje već postoji šest godina, od naredne školske godine biće još jedno. Novi profil koji će biti ponuđen je za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti.

U subotu, 6.aprila u 10.00 časova održaće se sastanak sa zainteresovanim roditeljima i učenicima u Svečanoj sali Gimnazije, navode iz Gimnazije.

Besplatna priprema učenika počinje odmah po završetku sastanka.

Specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti radiće po programu koji otvara prostor za rad u kreativnoj industriji, što je zanimanje budućnosti, a podrazumeva i dobru pripremljenost za nastavak obrazovanja, navedeno je u obaveštenju škole.

Učenici ovih odeljenja se tokom četiri razreda kontinuirano uključuju u kulturno-umetnička dešavanja kroz organizovane i vođene obilaske institucija kulture i umetnosti (lokalni filmski, TV i radio studiji, digitalni studiji, pozorišta…) u cilju potpunijeg razumevanja umetničkih zanimanja scenske i audio-vizuelne oblasti i kvalitetne pripreme za pravi izbor budućeg fakulteta i odseka.

Učenici će po završetku četvrtog razreda, osim jasnijeg izbora potencijalnog nastavka školovanja i izbora odseka/smera visokog obrazovanja, steći kompetencije koje su praktično primenjive, kao što su: kreativnost, komunikacijske veštine, individualno i timsko osmišljavanje, planiranje, priprema i realizacija sopstvenih malih umetničkih projekata u sve široj oblasti kreativnih industrija.

Svi kandidati za upis u odeljenje koje ostvaruje nastavni plan i program za gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost polagaće 11. maja 2024. godine prijemni ispit na kome će rešavati test iz opšte kulture.
Test sadrži pitanja sa srednjeg i naprednog nivoa iz predmeta srpski jezik i književnost, likovna kultura, muzička kultura i istorija. Za pripremu se mogu koristiti udžbenici iz ovih predmeta.

Svi zainteresovani mogu dostaviti svoje podatke: ime i prezime učenika, ime roditelja, broj telefona učenika, mejl učenika i profil za koji je učenik zainteresovan, na školski mejl: vrgimnazija@gmail.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *