INTERVJU: Marko Mihajlović, poverenik Saveta za ekonomiju i finansije OO SNS Bujanovac

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL  

BUJANOVAC, 29. jul 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – U okviru stranačkih aktivnosti razgovora sa građanima, Marko Mihajlović, poverenik Saveta za ekonomiju i finansije Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bujanovcu, govori o razvoju poljoprivrede i porodičnih firmi u Opštini Bujanovac.

PREDLOG RAZVOJA POLJOPRIVREDE I PORODIČNIH FIRMI

– Pčinjski okrug ima oko 160.000 hiljada stanovnika. To je okrug u kome žive Srbi, Romi, Albanci, Bugari, Goranci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica. Ovakva raznolikost daje i posebnu draž ovom regionu. Bujanovac je Opština koja ima sve te nacionalne zajednice na svojoj teritoriji. Prepletanje različitih kultura utiče i na razvoj poljoprivrede i privrede. Ono što je zajednički imenitelj za sve a to je da moraju biti upučeni jedni na druge. Jer samo kroz zajednički rad mogu da ostvare svoje ciljeve.

Tržište od 160.000 stanovnika je malo za ozbiljan razvoj, koji nije i nemoguć ako naši proizvodi nađu put na tržištima drugih regiona Srbije i inostranstva. Svi znamo da zapadne zemlje svoj budžet pune upravo od firmi koje su porodične, imaju od oko 20 do 100 zaposlenih i one imaju najveće ućešće u stvaranju BDP. Zašto i Opština Bujanovac ne bi podržala razvoj već postojećih firmi ili poljoprivrednih gazdinstava kao i formiranje novih.

Ono ćemu treba težiti je da se ostvari bolja komunikacija između privrednika sa jedne strane i lokalne samouprave sa druge strane. Ne može se čekati da ministri dođu i prave analize ekonomskog razvoja jedne opštine, već to moraju oni koji su na čelu te lokalne samouprave. Mora se razgovarati sa privrednicima i poljoprivrednicima koji već rade, šta je to šta njima treba za dalji njihov razvoj. Da oni budu ti koji pune budžet naše Opštine, a ne da zatvaraju firme i od radnika koji su radili stvaraju sirotinju i socijalnu kategoriju.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL  

Ako su to neka podsticajna sredstva treba se znati kolika su i da to ulaganje bude održivo i transparentno, jer nije poenta da podsticaje Opština Bujanovac privrednicima, a oni da ta sredstva nenamenski potroše i to je posle čist rashod, a ne trošak za investitora i onog ko daje podsticaje. Nažalost bilo je loših primera u vidu promašenih investicija u Bujanovcu, kao posledica nedostatka informacija sa tržišta ali i neadekvatne stručne spreme i iskustva rada u privredi i poljoprivredi.

Za privrednike i poljoprivrednike trenutno najveći problem je plasman svojih proizvoda izvan tržišta Pčinjskog okruga. Susreću se sa različitim barijerama od strane trgovinskih lanaca. Nažalost, tu privrednike i poljoprivredne proizvođače ne možemo da krivimo, jer su uslovi koje trgovinski lanci  traže nametnuti još pre 20 godina i potrebno je razgovariti o tim stvarima.

Kao građani Opštine Bujanovac moramo da skrenemo pažnju na te probleme tamo gde treba, a Opština nađe način da udruži poljoprivrednike ali i privrednike radi zajedničkog nastupa na tržištu. Zašto se prekinulo sa održavanjem sajma poljoprivrede u Bujanovcu? Trebalo ga je malo preurediti time što bismo pronašli firme koje bi bili potencijalni kupci naših proizvoda i na sajmu ih dovodili u kontakt sa našim poljoprivrednicima.

Imali  smo poljoprivredno gazdinstvo koje je proizvodilo paradajz za McDonald’s. Ispunjavalo je rigorozne standarde koje je kupac tražio. Loša slika je poslata kada su dozvolili da na sajmu poljoprivrede izlažu firme koje proizvode PVC stolariju. Jednostavno nije im nije bilo mesto na tom sajmu. Njima je bilo potrebno ogranizovati poseban sajam i pozvati sve koji se bave proizvodnjom proizvoda te kategorije. Nažalost, to je posledica preskakanja faza u razvoju. Kao posledicu imate bumerang koji je onoliko jak, koliko ste Vi faza razvoja preskočili.

Kada na sajmovima sa jedne strane dovedete sve poljoprivrednike i privrednike koji proizvode prehrambene proizvode, a sa druge strane predstavnike tgovinskih lanaca i distributera, Vi kao Opština ste ostvarili potencijalno veliki korak u razvoju svojih privrednika i poljoprivrednika. Stvorili ste uslov da se oni razvijaju, a Vi punite budžet i ulažete u dalji razvoj Opštine. Ovakve primere u Srbiji imate u velikom broju. Najpoznatiji je gradonačelnik Jagodine. Jednostavno treba ono što je dobro primeniti ali i prilagoditi našim uslovima. Perspektiva postoji, samo je pitanje hoćete li da nađete način da rešite problem ili razlog da isti ne bude – rekao je Mihajlović.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL  

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *