INTERVJU: Radmila Veljković, poverenica Unije žena i Lidija Janjić, potpredsednica OO SNS Bujanovac

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

BUJANOVAC, 6. avgust 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – U sklopu ovonedeljnih stranačkih aktivnosti i razgovora sa građanima, Radmila Veljković, poverenica Unije žena i Lidija Janjić, potpredsednica OO SNS Bujanovacgovore o aktivnostima u prethodnom periodu i ulozi žena u društvenom i političkom životu.

– Jedan od osnovnih zadataka Unije žena Srpske napredne stranke je briga o ženama i njihovom položaju. Uniju Žena OO SNS Bujanovac čine oko pedeset aktivnih članica, koje svojim učešćem i aktivnostima jačaju položaj i ulogu žena u našem društvu, iako ima još puno toga da se radi na afrimaciji žena. 

Radmila Veljković, foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

Jedna od najuspešnijih akcija Unije žena i Saveta za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj OO SNS Bujanovac je besplatan kurs obuke za rad na računaru. Kurs poznavanja programa Windowsa, MS Offica i interneta trajao je tri meseca. Realizovan je u prostorijama Srpske napredne stranke u Bujanovcu, gde su učestvovale članice Unija Žena OO SNS Bujanovac. Predavač je bio profesor matematike i informatike, sa dugogodošnjim iskustvom, Nenad Tasić. Po završetku kursa podeljeni su sertifikati svakoj učesnici. Time su žene imale priliku da se edukuju i stiču nova znanja koje će da im biti od ogromnog značaja u budućem radu i životu, kao i za obogaćivanje svog ličnog CV-ja. Planirano je da se zajedno sa Savetom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj od septembra meseca, zbog velike zainteresovanosti, nastavi sa organizovanjem različitih nivoa obuke za rad na računaru.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

Takođe je Unija žena sprovela mnogo aktivnosti  humanitarnog karaktera u proteklom periodu, kako samostalno tako i uz ogromnu podršku Saveta za socijalna pitanja GrO SNS Vranje, na čelu sa presednikom Nenadom Milojevićem, kao i zahvaljujući ogromnoj podršci našeg  predsednika Opštinskog Odbora i narodnog poslanika Nenada Mitrovića. Predviđeno je da se i u narednom periodu nastavi sa aktivnim učestvovanjem žena u našoj stranci preko različitih aktivnosti i pomoći, takođe i da kurs informatike od septembra bude nastavljen, ali o tome ćemo u narednom periodu – rekla je Veljkovićeva.

Lidija Janjić, foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

– Najvažnije je osnažiti žene ekonomski, medijski i politički. Kada je reč o političkom osnaživanju, Unija žena je jedan od načina, a u njen rad se mogu uključiti sve žene koje to žele. Briga o ženama ne bi trebalo da se sprovodi samo kada su praznici. Mi tokom cele godine sprovodimo razne akcije i edukacije posvećene upravo ženama i njihovom položaju, tako da ćemo i u narednom periodu na sve moguće načine pokušati da pomognemo ženama u Bujanovcu. Zadatak Unije žena je da se izbore za bolji život u sredini u kojoj žive, da brinu o deci, mladima, starima, da se bave humanitarnim radom i da organizuju razne aktivnosti.

Glavni motiv postojanja Unije žena je da deci izmamimo osmehe, da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, da radimo na prosvećivanju žena, njihovoj rodnoj radnopravnosti i uključivanje u sve društvene tokove.

Unija žena se fokusira na ekonomsko i političko jačanje žena, bezbednost žena, podizanje nivoa zdravstvene prosvećenosti žena, kao i veće uključivanje žena iz ruralnih sredina radi jačanja njihovog položaja u društvu. Žene trebaju da se što više u ekonomskom smislu osnaže, a u političkom više angažuju, kao i da se izbore za bolji život na teritoriji svoje opštine.

Po tradiciji Unija žena OO SNS Bujanovac obilazi domaćinstva starijih i socijalno ugroženih ljudi. Svoje posete predstavnice koriste da u razgovoru sa svojim starijim sugrađanima uvide probleme koje imaju osobe trećeg doba i da ih upute kako da se nađe adekvatno rešenje za njihove iskazane potrebe i probleme, a sve u cilju obezbeđivanja dobrih uslova za njihov život i rad. Redovnim obilascima članice Unije se trude da starijim i drugim sugrađanima pokažu da neko brine o njima i da nisu zaboravljeni.

Članice Unije žena SNS OO Bujanovac ovakvim akcijama žele da napomenu i istaknu važnost solidarnosti, humanosti i razumevanja, naročito u suzbijanju siromaštva – naglasila je Janjićeva.

Piše: Nenad Tasić
Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL  i OO SNS Bujanovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *