Južni kuvar: Glavna jela



Glavna jela

Glavni obrok na jugu Srbije je ručak. U ishrani ljudi ovog kraja preovlađuju jela od povrća, koja se često kuvaju i po nekoliko sati. Punjene paprike, suve ili sveže i razne sarme, omiljena su kuvana jela, kako u južnoj Srbiji, tako i u celoj Srbiji.

Paprike (zelene i crvene) i pasulj pripremljeni na raznorazne načine, kao i razni đuveči sa pirinčem su česti na jugu. Za razliku od većeg dela Srbije gde se koristi svinjsko meso, na jelovniku ljudi sa ovih prostora se uglavnom nalazi jagnjetina. Ona se tradicionalno spremala i za pravoslavni uskršnji ručak.

Srpski roštilj je poznat u celom regionu, a leskovački najpoznatiji na Balkanu. Leskovčani i danas čuvaju tajnu pripremanja roštilj mesa. Neki kažu da je trik u zamrzavanju mešanog mlevenog mesa u koje idu i iznutrice, neki pak dodaju sodu bikarbonu, soju ili mlevene kisele krastavčiće, a postoji i teorija o mesu koje već počinje da se kvari pred pečenje. Ljudi u južnoj Srbiji su koristili često i iznutrice gde se za prave delikatese smatraju mozak, jezik, srce, bubrezi, crevca, škembići, rep itd.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *