
Leskovačka mućkalica (Recept)
Mućkalica je takođe jedno od vrlo popularnih jela iz južne Srbije. Dolazi iz Leskovca i priprema se jednostavno, ali je veoma jako i kalorično.
Leskovačka mućkalica – Sastojci:
- 500 g svinjskog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 3 pečene paprike
- 4 paradajza
- veza peršunovog lipa
- 1 kašičica aleve paprike
- 3-4 kašike ulja
- so
Za 4 osobe
Leskovačka mućkalica – Priprema:
1. Luk sitno iseći i dinstati na ulju dok ne požuti.
2. Oljuštiti pečenu papriku, očistiti od semenki i iseći na trake duge 2-3 cm, oljušteni paradajz iseći na kockice i dinstati zajedno sa lukom.
Posoliti po želji i povremeno mešati. Pržiti dok višak tečnosti ne ispari. Dodati nekoliko ljutih papričica ako volite ljuto.
3.Istovremeno, meso iseći na kocke od 3 cm, staviti na roštilj ili tiganj sa malo ulja, propržiti 10 minuta i kada je skoro pečeno, dodati u prodinstanu smesu. Dinstati sve zajedno još pola sata. Na kraju začiniti peršunovim listom i mlevenom ljutom paprikom.
Izvor i foto: bujanovac.com